Hlavní obsah

Ratha by musel na hlasování pustit soud, Pekárka jen ředitel věznice

Novinky, ČTK, jov, val
Praha

V případě, že se současné koalici ODS, TOP 09 a LIDEM podaří nalézt shodu na novém premiérovi a vládní sestavě a s tímto řešením bude souhlasit prezident Miloš Zeman, bude tento kabinet žádat Sněmovnu o vyslovení důvěry. K tomu je třeba získat nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců.

Foto: René Chvalina, Právo

Poslanec Roman Pekárek před nástupem do vězení letos v únoru.

Článek

V dolní komoře nyní zasedá 198 poslanců. V plném počtu má Sněmovna dvě stě členů. David Rath (dříve ČSSD) je ale nyní ve vazbě a Roman Pekárek (dříve ODS) ve vězení, byl odsouzen na pět let v korupční kauze.

Pokud by se tito poslanci chtěli zúčastnit hlasování o důvěře vládě, museli by podat žádost. V Rathově případě by ji posuzoval soud, v Pekárkově ředitel věznice.

Při hlasování o vyslovení důvěry vládě je zapotřebí získat nadpoloviční většinu přítomných poslanců. Pokud by se tedy na jednání dostavili všichni poslanci včetně Ratha s Pekárkem, muselo by pro vyslovení důvěry hlasovat 101 poslanců. V opačném případě by koalici stačilo 100 hlasů.

Záležet bude na nezařazených

Koalice ODS, TOP 09 a LIDEM má 98 poslanců, přičemž další dva bývalí poslanci VV jsou k nejmenší vládní straně neoficiálně řazeni, ovšem nejsou jejími členy. Jeden z nich, Radim Vysloužil, ale uvedl, že si počká, kdo novou vládu povede a jaké bude mít cíle.

Zatím tedy není jisté, zda koalice nebude potřebovat pomoc některého z nezařazených poslanců. Ti jsou však zatím ve svých vyjádřeních opatrní. Ovšem například Radim Fiala (ex ODS) se nechal v úterý slyšet, že je pro předčasné volby a vládu na současném koaličním půdorysu nepodpoří. [celá zpráva]

K opozici se řadí 54 poslanců ČSSD, 26 KSČM, 11 Věcí veřejných a dva národní socialisté. Dohromady jde o 93 lidí. Zcela nezařazených poslanců je sedm včetně Ratha s Pekárkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám