Hlavní obsah

Rath zažaloval Macka za facku na sjezdu zubařů

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) zažaloval bývalého místopředsedu ODS Miroslava Macka za facku, kterou mu Macek udělil na květnovém sjezdu zubařů. Rath požaduje od Macka omluvu a odškodné ve výši jednoho miliónu korun.

Článek

Macek svůj útok zdůvodnil tím, že Rath v tisku prohlásil, že se Macek oženil pro peníze. "Symbolický, byť citelný záhlavec byl mou splátkou dluhu za veřejnou urážku mé ženy dr. Rathem a splněním mého taktéž veřejného slibu, že jej ode mne dostane při první příležitosti," napsal Macek na svém webu.

Policie a státní zastupitelství vyhodnotily Mackovo napadení jako přestupek proti veřejnému pořádku a případ předaly obvodnímu úřadu Prahy 2. Ministr Rath bezprostředně po útoku sice zvažoval, že se obrátí na policii, pak si to ale rozmyslel a podal civilní žalobu na ochranu osobnosti.

Ratha k tomu prý přemluvili jeho právní zástupci, podle kterých měla policie automaticky zahájit vyšetřování a stíhání. "Já jsem šokován, že když je někdo poradcem prezidenta, tak na něj trestní zákon neplatí," prohlásil Rath.

Ministr zároveň uvedl, že chce zabránit tomu, aby se násilí stalo normou. "Diskvalifikuje to toho člověka, ale hlavně to dělá negativní návody," uvedl v pátek ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Macek se popral s Rathem na sjezdu zubařů

Valná hromada stomatologů, která v sobotu zahájila týden zdravotnického neklidu, začala incidentem mezi bývalým místopředsedou ODS Miroslavem Mackem, který...

Výběr článků

Načítám