Hlavní obsah

Rath: Za protesty lékáren a lékařů je ODS

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath v pátek prohlásil, že za protesty lékárníků a lékařů stojí ODS. "Zdravotníci nemají objektivní důvod k nespokojenosti. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) platí včas a rozumné připomínky lékařů k cenové vyhlášce ministerstvo vyslyšelo," uvedl Rath.

Článek

"VZP díky penězům, které šly nyní do zdravotnictví navíc, podstatně zkrátila lhůty splatnosti. Dokonce dnes proplácí faktury, které jí přišly 5. ledna. Hlavní důvod stávky - dlouhé lhůty splatnosti - tak padl," řekl Rath.

Upozornil, že pokud by se k pondělní stávce lékárníků, kteří chtějí své lékárny zavřít od 12 do 15 hodin, připojili i lékaři, pak by to považoval za politický akt. "Tím by se ta sdružení zapojila do volební kampaně ODS, protože některá jsou s ODS propojena i personálně," prohlásil ministr.

Přítomný prezident České lékařské komory Milan Kubek uvedl, že komora je apolitická a že jako její prezident bude toto požadovat i od jednotlivých sdružení.

Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek odmítl to, že by protesty měly politické pozadí. Komora dnes vyzvala ostatní zdravotníky k tomu, aby v květnu omezili na určitou dobu provoz. "Já osobně jsem nestraník, nikdy jsem v žádné straně na rozdíl od pana ministra nebyl, ten je před vstupem do třetí (strany)," řekl novinářům Pekárek. Zdůraznil, že stomatologická komora je apolitická organizace.

Rath se domnívá, že v pondělí všechny lékárny nezavřou. "Pracovat budou lékárny v nemocnicích, ale určitě i některé pouliční. Vždyť pokud zavřou, budou sami proti sobě, přijdou o peníze z prodeje léků," řekl Rath. Připomněl, že přicházel na ministerstvo s posláním krizového manažera. "Za poslední měsíce se podařilo do zdravotnictví dostat šest miliard navíc," řekl Rath.

Reklama

Výběr článků

Načítám