Hlavní obsah

Rath ve Sněmovně prosadil obměnu správní rady VZP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath přesvědčil zejména poslance ČSSD a KSČM, že správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny by se měla změnit. Nyní se skládá ze 30 členů, kteří zastupují zaměstnavatele, stát a pojištěnce.

Článek

Nyní jsou v radě VZP zástupci státu, zaměstnanců a zaměstnavatelů. Podle v pátek schváleného zákona by radu mělo tvořit deset lidí, které by jmenovala na návrh ministra zdravotnictví vláda. Zbývajících 20 členů by volili poslanci podle poměrného zastoupení stran ve sněmovně

Sněmovna tedy souhlasila s tím, aby ve správních radách zdravotních pojišťoven již nezasedali zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů. Proti vyloučení zástupců pracovníků a firem ze správních a dozorčích rad pojišťoven protestoval Svaz zdravotních pojišťoven. Nesouhlasili s ním ani zástupci odborů a zaměstnavatelů.

Ministru zdravotnictví Rathovi tak poslanci udělali radost, neboť se o zákon zasazoval. Podle Ratha má Sněmovna právo dohlížet na to, jak zdravotní pojišťovny hospodaří s vybranými penězi z veřejného pojištění. Kontrolovat to mohou političtí zástupci státu, dodal.

Stát bude platit vyšší zdravotní pojistné studentům a důchodcům

Poslanci se rozhodli, že ze státní pokladny by mělo více finančních prostředků putovat na výdaje za zdravotní pojistné nezaměstnaných, důchodců a studentů. Pokud předlohu schválí Senát a prezident, stát by měl za tuto skupinu obyvatel měsíčně platit 531 korun místo nynějších 481 korun.

Zvýšení zdravotního pojistného, které platí za důchodce, studenty či nezaměstnané stát, by pak mělo podle Ratha přinést do zdravotnictví další čtyři miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám