Hlavní obsah

Rath sráží ČSSD a přidává voliče komunistům, tvrdí průzkum

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem voleb by se nyní stala ČSSD s podporou 26 procent veřejnosti. To je však o 6,5 procentního bodu méně než před zatčením poslance a hejtmana za ČSSD Davida Ratha. Plyne to z výzkumu agentury Median. Průzkum je už třetí během tohoto týdne, který potvrdil trend poklesu preferencí sociálních demokratů. Voliči kvůli tomuto poklesu naopak přibyli komunistům.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na druhém místě se s podporou 22,5 procenta umístila ODS následovaná KSČM (18 procenta). TOP 09 by získala 12,5 procenta.

Další strany by se do Sněmovny aktuálně nedostaly. Nejblíže pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Sněmovny by byli lidovci, kterým volební model přisoudil 4,5 procenta, zelení by měli 3,5 procenta. Vládní Věci veřejné by dostaly jedno procento hlasů.

Volební model (v procentech)
dubenkvětenčerven
ČSSD3132,526
ODS19,520,522,5
KSČM131418
TOP 091111,512,5
KDU-ČSL654,5
zdroj: Median

"Část výrazněji levicově orientovaných voličů ČSSD avizuje přesun k volbě KSČM," uvedla agentura s tím, že u méně přesvědčených voličů sociálních demokratů poklesla ochota zúčastnit se voleb.

"Oproti minulému období mírně posílily hlavní pravicové strany (ODS, TOP 09), což je zejména důsledek snížené ochoty sociálně-demokratických voličů jít k volbám," připomněl průzkum s tím, že "drtivá většina dotazování proběhla před policejní žádostí o vydání exministryně Vlasty Parkanové (TOP 09) – tj. před kauzou, která může naopak poškodit pravicovou část stranického spektra".

V případě oslabení ČSSD zatím nelze předjímat, zda jde o pokles dočasný či trvalý.

Průzkumu se od 17. května do 16. června zúčastnilo 936 respondentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám