Hlavní obsah

Rath se pochlubil, že má vlastního novináře

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) opět vyvolal rozruch, tentokrát inzerátem v tisku kritizujícím soukromou nemocnici v Brandýse nad Labem. Špitál zvažuje, že se bude bránit žalobou. Rath při odůvodňování ataku na nemocnici prozradil, že jeho kraj disponuje vlastním novinářem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD)

Článek

Vládce středních Čech se s novinářem, kterého tituloval přízviskem „náš“, pochlubil ve středu na tiskové konferenci v Lidovém domě. Jde o redaktorku inzertních Středočeských listů placených z krajských peněz. Právě tato pracovnice propagačního média byla do brandýské nemocnice vyslána Rathovým krajem na jakési výzvědy. Akce navázala na kontrolu špitálu, kterou provedl hejtman před rokem.

„My jsme dospěli po určité době, zhruba tak roku, k tomu, že jednak asi tu kontrolu zopakujeme, ale že tam pošleme i v podstatě našeho novináře, který si nemocnici projde, popovídá si  s ředitelem, s pacienty, personálem a napíše o tom určitou reportáž,“ hájil inzerát proti nemocnici Rath.

Prohlásil přitom, že do reportáže pro inzertní tiskovinu nijak nezasahoval, jen si ji prý přečetl a vzal na vědomí. Stejně se podle Ratha zachovalo tiskové oddělení kraje. Zároveň Rath tvrdil, že jde o klasickou reportáž. Že je to ve skutečnosti inzerce, ale připustil. „Ano, je to formou inzertních stránek,“ prohlásil.

V inzerátu je ve velmi negativním světle představen primář gynekologicko-porodnického oddělení brandýské nemocnice Tomáš Semerádt. Ten nyní špitál vede. Podle inzerátu považuje primář za nejlepší byznys dlouhodobě ležící pacienty. Semerádt ale výroky v inzerátu označil za zkreslené.

Rath je dlouhodobě terčem kritiky za vlastní sebepropagaci v krajských inzertních tiskovinách. Například loni v srpnu nechal z krajských peněz zaplatit inzerát, který informoval i o tom, že si vyjel se svými dvěma syny na cyklistický výlet. V tom samém inzerátu byl i velký článek kritizující právě brandýskou nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám