Hlavní obsah

Rath se musí omluvit europoslanci ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) prohrál spor s europoslancem Milanem Cabrnochem (ODS). Krajský soud v Praze v pondělí rozhodl, že se mu bude muset Rath omluvit formou placené inzerce, zaplatit mu 50 000 korun a uhradit i náklady soudního řízení.

Článek

Rath řekl, že s verdiktem soudu nesouhlasí a že se proti němu odvolá. Je nadále přesvědčen, že Cabrnochova soukromá firma získávala v souvislosti s projektem internetových zdravotních knížek pacienta (IZIP) peníze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Podle bývalého ministra na spojení některých politiků ODS s pojišťovnou ukazuje mimo jiné i vyhlášení nucené správy nad VZP loni v listopadu a následným odvoláním její ředitelky Jiřiny Musílkové.

"Soud rozhodl, že výroky Davida Ratha byly nepravdivé," uvedl Cabrnoch.

"Přijde mi to absurdní rozhodnutí, protože v řízení se jasně prokázalo, že poslanec Cabrnoch IZIP zakládal, celou dobu ho propagoval a propaguje ho dodnes, stejně jako europoslanec Miloslav Ouzký (ODS), který firmu dál vlastní," řekl Rath. Soud podle něj uznal Cabrnochův střet zájmů. Ten jako poslanec byl členem správní rady VZP a figuroval i v IZIP. "Udělal to chytře, na rozdíl od Ouzkého z IZIP vystoupil, ale propagoval ho nadále," podotkl Rath.

Dokázat, že ze společnosti IZIP šly peníze na soukromý účet Cabrnocha, se ale Rathovi nepodařilo. "To já těžko mohu prokázat, k soukromému kontu Cabrnocha a IZIP nemám přístup," uvedl. Jedině kontrolou pohybů na obou kontech by se podle něj dalo jeho přesvědčení potvrdit. "Doufám, že se ODS nepodaří vyšetřování této kauzy zamést pod koberec," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám