Hlavní obsah

Rath přišel s fintou na poplatky, klienti soukromníků moc šancí nemají

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Středočeský kraj jako poslední dál trvá na tom, že bude zdravotnické poplatky pacientům proplácet, ačkoli ostatní kraje od toho již ustoupily. Kvůli hrozbě postihu z Evropské unie chce kraj Davida Ratha naopak proplácení poplatků ještě formálně rozšířit i na soukromá zdravotní zařízení. Nicméně proplacení musí podle Ratha schválit rada a pacienti soukromníků prý budou mít menší šance.

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Hejtman David Rath na pondělní tiskové konferenci

Článek

„Budeme zpětně proplácet poplatky lidem, kteří o to kraj požádají,“ uvedl hejtman David Rath (ČSSD). Středočeši směřovali k plzeňskému modelu, který se jim stal vzorem, ale včera i plzeňští radní proplácení vzdali s ohledem na doporučení Evropské komise (EK). [celá zpráva]

„Postihu EK se neobáváme, plzeňský model máme mírně modifikovaný, o proplacení si může požádat každý pacient, tedy nejen ten, kdo se nechá ošetřit v krajské nemocnici, ale i lidé ošetření v soukromých nemocnicích a praxích, takže je to v souladu s evropskými předpisy,“ uvedl hejtman, ale hned upozornil, že lidé ze soukromých nemocnic mají na vrácení poplatku mnohem menší šanci.

Pacient v krajské nemocnici má větší šanci než v soukromém zařízení, ale předem nevylučujeme, že dostane proplaceno, takže je to v souladu s předpisy EK.
David Rath

Pacienti zaplatí, pak se stvrzenkami a písemnou žádostí požádají kraj o proplacení. To nebude automatické, ale rada kraje to bude posuzovat. „Negarantujeme proplacení každému, pacient v krajské nemocnici má větší šanci než v soukromém zařízení, ale předem nevylučujeme, že pacient soukromého zařízení dostane proplaceno, takže je to v souladu s předpisy EK.

V krajských můžeme lehce v účetnictví vše zkontrolovat, zda to například není podvod, což u soukromého zařízení nemůžeme tak snadno ověřit. Proto tam bude větší procento zamítnutých žádostí,“ uvedl Rath.

Schvalování nebude příliš koncepční

Podle něj vedení kraje nebude posuzovat sociální situaci žadatele, ačkoli na majetkové poměry se také bude vedení kraje ohlížet. „Doklady o majetkových poměrech se nemusejí k žádosti přikládat, ale vysíláme signál, aby žádali hlavně lidé, kteří mají problémy poplatky hradit. Důchodci, invalidé a lidé ze slabších sociálních skupin mají zelenou. Naopak pokud rodina má vilu za 15 milionů a jezdí v maserati, pak bychom jejich babičce asi proplácení neschválili.

"Sociální situaci žadatelů zkoumat nebudeme, ale pokud bude někdo z radních o žadateli vědět, že je dobře situovaný, pak jeho žádost nejspíš nepodpoříme,“ řekl na tiskové konferenci Rath. Pokud by tedy byl žadatel bohatý, ale nikdo z rady to o něm nebude vědět, pak by nejspíš s žádostí uspěl.

Pokud by měla EK s takovým systémem podle hejtmana problém, pak by jí kraj poslal vysvětlení celého systému a případně by se na doporučení komise způsob proplácení upravil. Dosud za poplatky kraj vydal 121 miliónů korun za 1,5 roku proplácení.

Nový systém podle Ratha přinese úsporu a vedení kraje počítá na druhé pololetí tohoto roku s výdajem už jen kolem pěti miliónů korun. Žádosti bude kraj posuzovat čtyřikrát ročně. Pokud by se ukázalo, že výdaje jsou výrazně vyšší, než kraj čeká, pak by žadatelé museli dokládat další dokumenty o své sociální situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám