Hlavní obsah

Rath poslal z vězení další novelu, za neplatiče má alimenty hradit stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec David Rath viněný z korupce poslal z vězení již několikátý legislativní návrh. Tentokrát se jedná o novelu zákona o rodině. Rathův návrh počítá s tím, že by za neplatiče výživného hradil alimenty stát, který by je pak po dlužnících vymáhal. Předlohu nyní posoudí vláda. Ta předchozí Rathovy návrhy smetla.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí Davida Ratha k soudu, který posuzoval jeho žádost o propuštění z vazby.

Článek

Zavedení takzvaného náhradního výživného by mělo podle Ratha ulehčit situaci rodiči, který má dítě v péči. Nyní musí vymáhat alimenty sám.

Podle novely by o výživné od státu mohl rodič požádat v případě, že by nedostal obvyklé alimenty ani 20 dnů po termínu splatnosti. Žádost by musel podávat každý měsíc. Stát by pak částku, k níž by připočetl 5000 korun za administrativní náklady, vymáhal po dlužníkovi. Pokud by ale neplatič pobíral dávky v hmotné nouzi, musel by podle předlohy stát počkat do doby, až se jeho sociální situace zlepší.

Rath navrhuje přidat do zákona také ustanovení, podle kterého by výživné mělo činit osm až 16 procent čistého příjmu rodiče, který má alimenty platit. Soudy by měly přihlížet k "počtu vyživovacích povinností rodiče a věku dítěte".

Rath je již zhruba tři čtvrtě roku ve vazbě kvůli obvinění z korupce. Z vazby poslal do Sněmovny už 12 předloh. Návrhy dolní komora projednávat nemůže, jednací řád totiž předpokládá, že je navrhovatel uvede osobně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám