Hlavní obsah

Rath po letech přiznal, že několik zákonodárců ČSSD chtělo zvolit Klause

Novinky, jas

Středočeský hejtman a poslanec David Rath s odstupem dvou let, které uběhly od poslední prezidentské volby připustil, že mezi zákonodárci ČSSD existovalo několik lidí, kteří chtěli volit Václava Klause. Sociální demokraté přitom podporovali Klausova protikandidáta, ekonoma Jana Švejnara.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a středočeský hejtman David Rath

Článek

Rath skutečnost, že sociální demokraté nebyli před volbou ani zdaleka jednotní, uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

"Věděli jsme o pěti až osmi poslancích ČSSD, kteří byli ochotni v tajné volbě volit Václava Klause," prozradil Rath s tím, že konkrétní jména nebude uvádět. Mělo se jednat o zákonodárce, kteří byli ve styku s lobistou Miroslavem Šloufem.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanec Evžen Snítilý (ČSSD)

Rath také tvrdí, že Evžen Snítilý, který v prvním kole Švejnara nepodpořil a před třetím kolem zkolaboval, načež musel být převezen do nemocnice, nikdy nezpochybnil, že by se ČSSD neměla ve volbě postavit proti Klausovi.

"My jsme tušili, že s některými poslanci může být problém, ale že to bude zrovna Evžen Snítilý, to bylo překvapení," tvrdí hejtman a dodává, že poslanec nepatřil mezi ty, o jejichž loajalitě straničtí kolegové pochybovali.

Rath tvrdí, že to Urban už nepamatuje

Hejtman zároveň popřel, že by Snítilý dopředu avizoval, že nepodpoří Švejnara. "Nic takového nám neřekl. Ani oficiálně, ani neoficiálně," uvádí Rath a zpochybňuje i protichůdné svědectví místopředsedy ČSSD Milana Urbana, na něž se list odvolává.

"Milan Urban si to nepamatuje. Jsem si jist, že na klubu nikdy Snítilý neřekl, že by chtěl Klause, ani že by měl problém se Švejnarem," uvádí Rath.

Reklama

Související články

SPECIÁL: Volba prezidenta

Dlouho očekávané vyvrcholení boje o Hrad je tady. Poslanci a senátoři zahajují na společné schůzi v pátek 8. února volbu prezidenta České republiky. O nejvyšší...

Výběr článků

Načítám