Hlavní obsah

Rath měl ve věznici návštěvu, dorazil za ním Škromach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stíhaného poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) navštívil ve středu v ruzyňské vazební věznici místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD). Informoval o tom internetový deník Insider. Podle něj chce sociálnědemokratický politik prověřit Rathovu stížnost, podle které policie zahrnula do trestního spisu jen účelově vybrané odposlechy.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

Škromach chtěl podle svého vyjádření pro Insider navštívit Ratha již dříve. Předpisy litoměřické věznice, kde bývalý hejtman pobýval do loňských Vánoc, to však umožňovaly pouze s podmínkou, že přijde o návštěvu své rodiny. Nyní chce místopředseda sociálních demokratů zjistit, zda kauza jeho bývalého spolustraníka není politicky ovlivňována.

Podle dřívějšího vyjádření Rathova právníka Romana Jelínka totiž policie nezařadila dříve do podkladů pro soud pasáž z odposlechů, ve které někdejší hejtman jasně uváděl, že nevěděl, že si z bytu svých spoluobviněných odnáší úplatek. Jelínek kvůli tomu podal trestní oznámení, státní zastupitelství ji však odmítlo.

Škromach: Rathovy návrhy zákonů jsou kvalitní

Škromach chce podle deníku také rehabilitovat Ratha jako zákonodárce. Souhlasí s návrhy zákonů, které poslal dolní parlamentní komoře. "Pokud bude mít Sněmovna s těmito zákony nějaký problém, protože jsou od obviněného poslance, mohou si je osvojit sociálnědemokratičtí poslanci. Všechny návrhy vycházejí z našeho programu," prohlásil místopředseda Senátu. Rath připravil například návrh zákona o povinnosti obcí zřizovat azylová centra pro bezdomovce. Další Rathovy novely týkají například daní, příspěvků na děti a hrazené antikoncepce pro některé ženy. [celá zpráva]

Rath byl loni v květnu obviněn z toho, že si vzal sedm miliónů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Poslanec obvinění odmítá.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí, kromě poslance zůstávají ve vazbě ještě dva jeho spoluobvinění. Soud zatím nepropustil ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera - bývalého poslance Petra Kotta.

Reklama

Související články

Rath chce regulovat bojová plemena psů

Poslanec David Rath, který je už od loňského května ve vyšetřovací vazbě, předložil ve Sněmovně další dva návrhy zákonů. První z nich se týká regulace bojových...

Výběr článků

Načítám