Hlavní obsah

Rath: lidé by se neměli seznamem nemocnic znepokojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ke klidu vyzval pacienty ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD). Ministerstvo vydalo listinu 16 fakultních nemocnic a ústavů, které samo řídí. Podle Ratha automaticky neznamená, že ty nemocnice, které jsou na spodních příčkách žebříčku, by byly špatné. Seznam by měl spíše ministerstvu pomoci při rozhodování, kam zaslat odbornou kontrolu.

Článek

Kritici listiny ministerstva tvrdí, že některé údaje o kvalitě péče v nemocnicích jsou nesrovnatelné. Zpochybňují tím soupis nemocnic, jenž vznikl na ministerstvu zdravotnictví. 

Na prvním místě hodnocení kvality skončil pražský Ústav péče o matku a dítě. Podprůměrnou pozici obsadil například IKEM či Masarykův onkologický ústav. Poslední příčku obsadila brněnská úrazová nemocnice.

Některým nemocnicím hrozí audit

Rath uvedl, že některá zařízení v žebříčku jsou skutečně těžko srovnatelná s ostatními. Jmenoval právě  brněnské zdravotnické zařízení, kam směřují těžce zranění pacienti. "Výsledky je nutné brát s rezervou. Ten žebříček je orientační a je pro ministerstvo, ne pro pacienty," uvedl Rath.

Avšak nemocnice, které skončily ve druhé polovině seznamu, by měli od března kontrolovat auditoři. Podle Ratha audit ukáže, zda se ve výsledcích objevila "statistická chyba", nebo chybovaly nemocnice. "Nedovedu si vysvětlit rozdíly mezi Fakultní nemocnicí U svaté Anny, Fakultní nemocnicí Brno a Olomouc," uvedl ministr.

Výsledky budou důležité až v příštím pololetí

Tabulku ministerstvo získalo z výkazů nemocnic, které má k dispozici Ústav zdravotnických informací a statistiky. Podle ředitele pražské Všeobecné fakultní nemocnice Pavla Horáka, jehož nemocnice skončila třetí, lze ale srovnávat jen příslušná oddělení mezi sebou.

Podle ministra by se pacienti měli nad výsledky zjištění ministerstva vážněji zamýšlet až od druhé poloviny roku. Do té doby bude k dispozici porovnání podle letošních údajů. V budoucnu by měl žebříček zahrnovat pořadí nemocnic podle kvality péče v jednotlivých oborech a u jednotlivých diagnóz.

Například pacienti nemocní rakovinou by se tak mohli dozvědět, ve kterých zařízeních dostanou lepší péči.

Anketa

Souhlasíte s úsilím ministerstva zdravotnictví o porovnání jednotlivých nemocnic?
ano
63,7 %
ne
36,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1111 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám