Hlavní obsah

Rath: Konzultace o Klausovu konkurentu zatím nikam nevedou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD by ráda v prezidentských volbách v roce 2008 postavila protikandidáta Václavu Klausovi. Chce se na jeho jméně ale nejprve shodnout se všemi parlamentními stranami vyjma ODS, aby měl protikandidát šanci na úspěch. Podle vlivného sociálnědemokratického politika Davida Ratha ale konzultace o konkrétním jménu zatím nepřinesly výsledky.

Článek

Rath potvrdil, že kandidátem, pro nějž ČSSD hledá podporu, je Jiří Dienstbier. S ním ale nesouhlasí lidovci, kteří to už dříve dali najevo. To prý raději podpoří Klause.

Je tak možné, že ač ČSSD, komunisté i zelení tvrdí, že s Klausem nejsou spokojeni, společnou řeč nenajdou, a Klaus by tak mohl zůstat jediným kandidátem. Nynější hlava státu už svou kandidaturu oznámila na konci února.

Švejnar kandidovat odmítl

Kromě Dienstbiera uvažovala ČSSD také o ekonomovi Janu Švejnarovi. Dnes ale Rath řekl, že ten kandidaturu proti Klausovi odmítl. Rath také popřel, že by strana chtěla navrhnout bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou nebo expremiéra Vladimíra Špidlu.

"Hledáme spíše nadstranického prezidenta. Nechceme jít ve šlépějích ODS, která na Hrad posadila svého předsedu," uvedl Rath. Klausův protivník podle něj musí také mít výdrž. Podotkl, že při minulých volbách nynější prezident, "když ho vyhodili oknem, tak vlezl zpět dveřmi". Narážel tak na to, že Klaus byl zvolen ve třetím kole třetí volby.

ČSSD hledá podporu u jiných stran proto, aby se neopakovala situace, kdy její kandidáti proti Klausovi neuspěli. Dopadl tak například bývalý šéf strany Miloš Zeman. Stejně jako jiné kandidáty ho nepodpořila ani část lidí z ČSSD.

Volba bude v únoru

O volbě prezidenta mluvili ve čtvrtek také prezident Václav Klaus a předseda senátu Přemysl Sobotka. Shodli se, že volba by se neměla zbytečně odkládat a měla by probehnout v únoru. Podle Ústavy je termín volby mezi 7. únorem a 7. březnem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám