Hlavní obsah

Rath je ve vazbě, ale dál bere 29 tisíc hrubého na dopravu a reprezentaci

Právo, ada, nig

Poslanec David Rath se rád označoval za bohatého člověka. Bez údajného sedmimiliónového úplatku, kvůli němuž je nyní vazebně stíhán, si jen z politiky za posledních sedm let odnesl přes 11 miliónů korun.

Článek

Poslanecký plat 56 tisíc korun hrubého měsíčně mu dál běží i ve vazbě. Dostává i náhrady v částce dalších 29 tisíc korun hrubého za dopravu a reprezentaci, ačkoliv se nesmí hnout z věznice.

Odchodné mu zůstane

Pokud by se vzdal poslaneckého mandátu, dostal by Rath 168 tisíc korun hrubého jako odchodné. To mu nikdo přes trestní stíhání nemůže odejmout, na to má podle platového zákona každý poslanec a senátor po skončení mandátu nárok.

Jak se odchodné počítá? Za každých dvanáct měsíců strávených v parlamentu v daném volebním období dostane každý zákonodárce jeden plat. K součtu za toto období se přidává ještě další plat navíc. Od voleb 2010 uplynou příští týden právě dva roky. Rath by tedy dostal jako odchodné třikrát 56 tisíc, tedy 168 tisíc korun.

Rath měl solidní příjmy

Rath vstoupil do politického kolbiště v listopadu 2005 jako ministr zdravotnictví v Paroubkově vládě. Od roku 2006 je poslancem a o dva roky později si přibral další plný pracovní úvazek, když se stal středočeským hejtmanem.

Jako ministr si přišel na 1,1 miliónu. Jako šéf zdravotnického výboru Sněmovny si vydělal v letech 2006–2009 zhruba 3,7 miliónu korun i s náhradami.

Jako řadový poslanec za poslední tři roky získal na platu další tři milióny. A jako hejtman od roku 2008 vydělal další čtyři milióny.

Vedle volených funkcí se stihl věnovat i jiným výdělečným činnostem. Podle majetkových přiznání, které musí každoročně ústavní činitel zveřejňovat, to bylo v posledních čtyřech letech kolem 1,5 miliónu korun.

Rath byl společníkem ve dvou firmách. Dosud je v rodinné firmě 4R, která má v obchodním rejstříku zapsánu jako předmět hostinskou a obchodní činnost.

Ve společnosti Paracelsum, která provozuje soukromé zdravotnické zařízení v Praze na Chodově, byl společníkem až do roku 2008. Jako lékař si v ní pak vydělal téměř tři sta tisíc.

V roce 2008 Rath prodal podíl ve firmě za čtyři milióny. Jako majitel je pak uváděna firma Medica.cz, kterou založili krátce před touto transakcí dva Rathovi společníci z Paracelsa.

Skok v Rathových příjmech způsobil rok 2009, kdy zdědil podíly na nemovitostech za tři milióny. Koupil i byt za 1,45 miliónu korun.

V roce 2007 ještě Rath také působil jako učitel na 2. lékařské fakultě UK, přivydělal si 81 tisíc. Dalších 1,1 miliónu mu vynesl pronájem nemovitostí.

Rath uvedl jen dvakrát dluh – v roce 2007 to bylo 450 tisíc půjčených od Komerční banky a o rok později hypotéka 400 tisíc u stejné banky.   (ada, nig)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám