Hlavní obsah

Rath chce v dubnu ochromit zdravotnictví, Součková to odmítá

Novinky, Václav Pergl
PRAHA

Zdravotnictví opět hrozí zavření ordinací a nemocnic. Bylo by to sice až za půl roku, ale už dnes tím vyhrožuje České lékařské komora.

Článek

"V tuto chvíli se zdá, že bychom zhruba na tři dny, od 7. do 9. dubna příštího roku, uzavřeli zdravotnická zařízení, jak soukromá, tak nemocniční, a ošetřovali pacienty jenom akutně a v neodkladných případech," řekl novinářům v úterý prezident komory David Rath. Stalo by se tak tehdy, pokud vláda nesplní sliby, které dal premiér Vladimír Špidla na oddlužení Všeobecné zdravotní pojišťovny a některých nemocnic. "Mělo by to být maximálně do konce března," řekl Právu Rath.

Součková protestuje

"Rozhodně postup komory odmítám. Na rozdíl od ní, já se budu snažit situaci řešit. Komora si bere pacienty opět jako rukojmí," řekla Právu týž den ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Řešením finanční krize se zabývá i dnešní jednání koaliční komise pro zdravotnictví, které předloží návrhy řešení, jež by měli projednat politici. Protože začíná až v osm večer očekává se, že skončí pozdě v noci. Po dnešním jednání by ale měla být známa opatření k finanční stabilizaci zdravotnictví.

Pro koho nové tarify

S ostrým prohlášením přišel v úterý Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče České republiky. Za "nehorázný" považuje návrh ministryně zdravotnictví Marie Součkové, aby se na zaměstnance ve zdravotnictví nevztahovala vládou schválená šestnáctitřídní tarifní platová tabulka. "Tento návrh ministryně se objevil v podkladech pro jednání koaliční

skupiny věnující se krizi ve zdravotnictví," řekl Právu v úterý předseda svazu Jiří Schlanger.

Dodal, že šestnáctitřídní tarifní systém se rodil tři roky a sociální demokracie jej vydávala za jeden ze svých hlavních slibů zaměstnancům. Místo něj by ve zdravotnických příspěvkových organizacích platila pravidla podnikatelské sféry, která jsou pro zdravotnictví jako veřejnou službu zcela nevhodná. "Jsme pobouřeni, že ministryně tento návrh předkládá za zády odborů," řekl Schlanger. "Ministryně tento návrh nepodala, ale jedná se o tom. Nic rozhodnuto není," řekl Právu mluvčí ministerstva Mário Böhme.

Holanové vyloučení nehrozí

Bývalé předsedkyní revizní komise ČLK Martě Holanové, která na sjezdu kritizovala Ratha za údajný podvod s udělením primářské licence nehrozí vyloučení z komory.

"Sám za sebe mohu jednoznačně říci, že bych v životě v představenstvu nezvedl ruku, a myslím si, že ani nikdo další z představenstva, pro vyloučení kolegy za to, že někoho kritizoval," řekl Rath.

Holanová už v nové revizní komisi není. Zřejmě se ale nevyhne disciplinárnímu řízení za to, že "porušila stavovské předpisy."

Reklama

Výběr článků

Načítám