Hlavní obsah

Rath by mohl pokračovat v korupci, protože je poslancem, zdůvodnil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obviněný poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath (dříve ČSSD) by mohl pokračovat v korupční trestné činnosti, protože se nevzdal své poslanecké funkce. Uvedl to středočeský krajský soud v odůvodnění svého rozhodnutí z počátku srpna, kterým politika ponechal ve vazbě i z tohoto důvodu.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath při projevu

Článek

"Krajský soud má za to, že stále platí, že obviněný se měl vysoce společensky škodlivého jednání dopustit v souvislosti s výkonem funkce vrcholného představitele Středočeského kraje a současně poslance," řekla mluvčí soudu Zuzana Steinerová. Podle ní se soud obává toho, že by Rath mohl po propuštění na svobodu trestnou činnost opakovat.

Středočeský krajský soud na počátku srpna přezkoumával rozhodnutí Okresního soudu Praha-východ, který uvedl, že další trestná činnost poslance již nehrozí. Proti jeho verdiktu si však podal stížnost státní zástupce. "Soud mu dal za pravdu a zohlednil, že obviněný se trestné činnosti se zjevným majetkovým podtextem měl dopustit za velmi dobrých majetkových poměrů a přehlížel při tom důvěru, která mu byla v podobě svěřených funkcí dána," uvedla Steinerová. Rath je tak nyní stále vazebně stíhán ze dvou důvodů - kromě obavy z další korupce i kvůli možnosti útěku.

Politikovi obhájci od počátku tvrdili, že Rath nemůže dál páchat trestnou činnost, protože se vzdal hejtmanské funkce a místa zastupitele. Uváděli také, že poslanec kvůli své všeobecné známosti nemůže z Česka uprchnout. "Soud se staví nad zákon a nad ústavu, když říká, že poslanec by se měl vzdát mandátu za takovéto situace, a pak by byl propuštěn z vazby," řekl České televizi advokát Adam Černý.

Advokáti znovu žádají Rathovo propuštění

Právníci již podali další žádost o propuštění bývalého hejtmana z vazby, okresní soud se jí bude zabývat v pondělí. Bude také posuzovat, jestli je možné nahradit pobyt ve věznici finančními a písemnými zárukami. Kauci za Ratha nabídnou soudu politikova přítelkyně a matka jednoho z jeho synů Renata Horká a jeho otec Ratmír Rath. Za jeho propuštění na svobodu chtějí složit každý půl miliónu korun. Písemně se za politika zaručilo přes 30 lidí.

Rathova rodina jim dnes písemně poděkovala, jmenovitě pak senátorům Janu Žaloudíkovi (ČSSD) a Vladimíru Drymlovi (SPOZ), poslancům Richardu Dolejšovi (ČSSD), Jiřímu Šlégrovi (NS-LEV 21) a Stanislavu Humlovi (ČSSD), tajemníkovi arcibiskupa Duky Miroslavu Badalovi a starostovi Hostivice Jaroslavu Kratochvílovi.

Politik je podle svých rodinných příslušníků trestán vazebním stíháním i přesto, že se zatím nepotvrdila žádná proti němu vznesená obvinění. "Psychické strádání se projevilo na jeho zevnějšku, za tři měsíce ve vazbě zhubnul už 13 kilo, je sužován depresemi, úzkostí a strachem o své blízké," uvedla rodina v prohlášení, které ČTK zaslala poslancova asistentka Nicole Mertinová.

Reklama

Související témata:

Související články

Jiří Šlégr se lidsky zaručil za Davida Ratha

Poslanec Jiří Šlégr (NS-LEV21) minulý týden podepsal prohlášení, kterým se zaručil za propuštění Davida Ratha z vazby. Tomu již v příštích několika dnech...

Výběr článků

Načítám