Hlavní obsah

Řápková v Senátu hájila bič na neplatiče, Kocáb nepřišel kvůli televizi

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Senátu se ve čtvrtek konalo veřejné slyšení o sporném postupu některých měst vůči neplatičům nájemného. Na půdě horní komory vystoupila mimo jiné chomutovská primátorka Ivana Řápková, kterou kvůli rozhodnutí tamní radnice strhávat dluhy ze sociálních dávek kritizoval ministr pro lidská práva i ombudsman. Ministr Michael Kocáb však na slyšení nedorazil s odůvodněním, že je vysílá Česká televize.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) v Senátu

Článek

Řápková ve svém vystoupení obhajovala postup chomutovské radnice a představila také vlastní plán, jak by se měla situace s neplatiči řešit. Obce, které se dlouhodobě potýkají s neplatiči, by podle ní měly vytvořit vlastní sdružení, či platformu uvnitř Svazu měst a obcí.

Chomutovská primátorka mimo jiné navrhla, aby byly dluhy spláceny z rozdílu mezi existenčním minimem a výší sociálních dávek dlužníka. Podobně dlužné pokuty za přestupky by město mělo mít možnost získat ze sociálních dávek, nebo by místo nich mohlo dlužníkovi uložit obecně prospěšné práce. Pokud by nic z toho dlužník nesplnil, mělo by mu hrozit vězení nebo zákaz pobytu na území obce, uvedla Řápková. Dodala, že tento zákaz by se týkal hlavně příhraničních měst, která mají problémy s prostitutkami.

Kocábova neúčast rozzlobila senátorku Janáčkovou

Ministr Kocáb na slyšení nedorazil a poslal za sebe tiskovou mluvčí Lejlu Abbasovou. Jeho postup se dotkl předsedající senátorky Liany Janáčkové, která ministrovo chování označila za pohrdání touto akcí. "Pan ministr je zbabělec, který neumí přijít a pustit se do diskuse," dodala.

Abbasová ministra hájila s tím, že jeho názory jsou veřejně známé. Následně přednesla Kocábův projev, v němž ministr zdůvodnil svou neúčast na slyšení tím, že je živě přenášeno Českou televizí, a on se nechce podílet na šíření myšlenek, s nimiž nesouhlasí. Kocáb podle všeho narážel na svůj spor s primátorkou Řápkovou, který se zjevně přenesl i do osobní roviny.

Jste statečná žena, která nastavuje svou krásnou kůži za zbabělého pana ministra
senátorka Liana Janáčková

Kocáb v projevu, který přednesla Abbasová, také zdůraznil, že nemůže souhlasit s tím, aby z vymáhání dluhů měli zisk soukromí exekutoři. Naznačil také, že za postupem radnic mohou stát jiné zájmy. Podle serveru Týden.cz čelí exekuci sám Kocáb, jemuž měly být obstaveny nemovitosti.

Janáčková při slovech Abbasové demonstrativně kroutila očima a odmítavě vrtěla hlavou. Sama proslula výrokem o vysokém plotě s elektřinou, dynamitu a odstřelování v souvislosti s Romy v osadě Bedřiška, který pronesla v roce 2006 jako starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. K trestnímu stíhání za tato slova ji nakonec Senát nevydal. 

Janáčková ale později Abbasové výstup ocenila. "Jste statečná žena, která nastavuje svou krásnou kůži za zbabělého pana ministra, a za tím si stojím. Pan ministr je zbabělec, který neumí přijít a pustit se do diskuse," prohlásila Janáčková.

Výrok dle jejích slov některá média použila v souvislosti s jejím někdejším trestním stíháním, což senátorka odmítla. "To je naprosté nepochopení, paní Abbasová se mi opravdu líbí jako žena, má krásnou kůži, a nemyslím si, že když jsem jí to řekla, že jsem rasistka," uvedla senátorka.

Exekuce se podle primátorky osvědčily

Exekuce podle Řápkové přispěly ke zlepšení platební morálky obyvatel Chomutova, jehož pohledávky vůči zhruba 4000 dlužníkům přesáhly 240 miliónů korun. Při exekucích se podařilo vybrat asi 200 tisíc korun, na dalších 570 tisíc korun byl s obyvateli uzavřen splátkový kalendář, uvedla minulý týden Řápková.

Podle Kocába ale povedou jen k další sociální vyloučenosti dlužníků, kteří si budou mnohdy muset opatřovat peníze za obživu buď dalším zadlužováním, nebo nezákonnými způsoby.

Po Řápkové vystoupil v Senátu starosta městské části Brno - sever Leo Venclík, který dal své předřečnici za pravdu a kritizoval ministerstvo za nezájem o neplatiče z řad jiného než "menšinového obyvatelstva". Také on vyzval ke změně stávající legislativy, která podle něj nahrává neplatičům.

V podobném duchu hovořil i starosta Litvínova Daniel Volák, jenž kritizoval nečinnost státu při pomoci s lokalitou Janov, která vešla do povědomí širší veřejnosti pochody extremistů.

Reklama

Související články

Chomutov chce vystěhovat neplatiče do buněk

Chomutovský magistrát připravuje další vystěhovávání neplatičů nájemného do nejprostších obydlí, stavebních buněk v Dukelské ulici v Chomutově. Radnice pod...

Výběr článků

Načítám