Hlavní obsah

Řápková nemá ze studií na právech v Plzni index ani diplomku

– Chomutov
Právo, ton

Chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) si nepamatuje jméno vedoucího své diplomové práce ani autora oponentského posudku z Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Ztratila také vysokoškolský index se zápočty a známkami za složené zkoušky. Nejasné okolnosti jejího studia tak přilévají olej do ohně v kauze podezřelých machinací s dizertačními pracemi na fakultě.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Chomutovská primátorka Ivana Řápková

Článek

Regulérnost svého studia obhajuje Řápková konceptem diplomové práce, který však nemá žádné razítko nebo jiný důkaz o době svého vzniku. "Už jsem říkala, že nemám svázanou diplomovou práci, protože to není moje povinnost. Ani mě nenapadlo, že ji někdy budu potřebovat. Nechala jsem si udělat jen tolik výtisků, kolik jich chtěla fakulta," uvedla. K nahlédnutí nabízí šedesát stran prostého textu o vlivu průmyslu na životní prostředí z pohledu práva.

Informace o tom, že někteří studenti absolvovali pětileté studium v rozmezí pouhých měsíců, ji překvapila. "Je mi hrozně trapné, že musím dokazovat existenci své práce a skutečnost, že jsem opravdu studovala pět let, ale politicky mě spojování s kauzou Západočeské univerzity v Plzni značně poškozuje," připustila.

Dobu svého studia dokazuje oznámením o složení přijímací zkoušky v roce 2000 a vysokoškolským diplomem z května 2005. Součástí diplomu je i dodatek, v němž jsou uvedena data a výsledky zkoušek i zápočtů. Nejsou však u nich jména pedagogů ani podpisy. Doklad podepsal proděkan fakulty Milan Kindl. První zkoušku složila podle dodatku Řápková 15. prosince 2000 z předmětu Ústavní právo, poslední 2. února 2005 z Ústavního soudnictví. "Studovala jsem doporučená skripta doma a do Plzně jezdila na zkoušky. Poznala bych určitě obličeje zkoušejících, jejich jména si však nevybavím," vysvětlila.

Práva studovala kvůli pozici konkurzního správce

Řápková vystudovala na přelomu 90. let ekonomickou vysokou školu. Právní vzdělání si doplnila po roce 2000. Poslední tři roky pětiletého magisterského oboru absolvovala už ve funkci starostky města Chomutova. Studovala individuálně, školu si prý vybrala kvůli tomu, že nekladla důraz na cizí jazyky.

"V roce 2000 jsem pracovala jako likvidátor a chtěla jsem se stát správkyní konkurzní podstaty. Protože v té době ještě Ministerstvo školství nenabízelo akreditační kurzy a podmínkou jmenování správcem bylo právnické vzdělání, podala jsem si přihlášku na západočeskou univerzitu. Tehdy jsem nemohla tušit, že se jednou budou absolventi zdráhat uvádět, že na té škole studovali," dodala Řápková.

Reklama

Výběr článků

Načítám