Hlavní obsah

Ransdorf spolupracoval se synem komunistického pohlavára Biľakem

Právo, kab

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf využil pro svou publikační práci podklady od Dimitrije Biľaka, syna komunistického pohlavára Vasila Biľaka, který je považován za autora zvacího dopisu vojsk Varšavské smlouvy. Biľak mu údajně pomáhal se studií o latinskoamerických zemích.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Miroslav Ransdorf

Článek

„Dělal pro mě na zakázku studii, která se týkala latinskoamerických zemí. Já jsem ho oslovil, protože je to specialista na španělsky mluvící svět. Mám určitý zájem, o Latinskou Ameriku se dlouhodobě zajímám,“ vysvětlil Právu Ransdorf.

Europoslanec Ransdorf bere svou publikační činnost vážně. Vydal už 25 knižních publikací, další připravuje. „Snažím se pokrývat celý prostor společenských věd, filozofii, historii, ekonomii, sociologii, estetiku atd. Myslím si, že není na škodu, když má politik za sebou zázemí odborné práce,“ píše ke své literární práci Ransdorf na svých stránkách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Archiv Právo, Právo

Vasil Biľak na archivní fotografii

Spolupráce se synem Vasila Biľaka Dimitrijem však prý již skončila. Trvala pouze půl roku.

Vasil Biľak byl slovenský komunistický politik rusínského původu. Známý byl jako jeden z předních neostalinistů, konzervativních ideologů KSČ a kolaborantů se sovětskou invazí. Biľak zemřel 6. února 2014. [celá zpráva]

Oproti tomu Ransdorf reprezentoval v KSČM spíše reformní křídlo, které vystupovalo proti konzervativním funkcionářům. Podporoval například vstup České republiky do EU, za což ho strana poměrně kritizovala. Nakonec svým voličům doporučila hlasovat proti.

Reklama

Výběr článků

Načítám