Hlavní obsah

Ransdorf se na výboru obhájil a zůstává členem KSČM

Novinky, zpe
Aktualizováno

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf v sobotu svým stranickým kolegům znovu vysvětloval kauzu z minulého týdne, kdy byl zadržen ve švýcarské bance s usvědčeným podvodníkem Vladimírem Huňkem. Ransdorf ani po mnohahodinovém jednání členství ve straně nepozastavil a vedení ho podrželo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Ransdorf přichází na jednání Ústředního výboru KSČM

Článek

Návrh na přerušení členství podali podle šéfa strany Vojtěcha Filipa nejméně dva lidé. Nechtěl však prozradit, kdo konkrétně. Při hlasování 70 přítomných členů ústředního výboru se vyslovilo pro pozastavení Ransdorfova členství 23 z nich.

Ransdorf po několikahodinovém jednání před novináři utíkal a situaci komentovat nechtěl. „Nemám důvěru k novinářům. Chovali se neskutečným způsobem celou dobu,” prohlásil europoslanec.

Podle šéfa poslaneckého klubu komunistů Pavla Kováčika Ransdorf své členství v KSČM nepozastavil, jako tak učinil v případě své levicové frakce v Evropském parlamentu. Tisková zpráva strany následně potvrdila, že Ústřední výbor KSČM v tomto Ransdorfa podržel.

„Na základě stanov strany bude vedení KSČM toto respektovat a nebude situaci nadále komentovat,” píše se ve zprávě.

Filip očekával vstřícný krok

Rozhodnutí nepotěšilo šéfa komunistů Filipa, který od Ransdorfa „očekával vstřícný krok” v podobě pozastavení členství. „Musím říct, že určitý vstřícný krok jsem od něj vůči ÚV očekával, ale v tomto ohledu se nějakým způsobem rozhodl a já to respektuji,“ uvedl Filip.

„Je to věcí kolektivního rozhodnutí, většina sdílela názor, že je to spíše honba proti jeho činnosti. Honba médií vůči němu,“ dodal Filip.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip na jednání ÚV KSČM

Debata se prý v sobotu vedla ve dvojí rovině. Ústřední výbor řešil celou kauzu, tak o podstatě, zda aféra poškodí KSČM. „Vzhledem k tomu, že jde o jeho privátní záležitost, která není spojená s funkcí ve straně, tak většina se přiklonila k názoru, že to do budoucna stranu poškozovat nebude,“ komentoval Filip.

„On není jediný z 50 tisíc členů, kdo reprezentuje KSČM,“ zdůraznil předseda komunistů.

Podle Filipa je na Ransdorfovi, aby včas reagoval na podněty, které přijdou, a aby bylo jednání před švýcarskými orgány ukončeno v jeho prospěch.

Jednali šest hodin

Byl to právě Filip, kdo Ransdorfa zval k jednání. „Pozval jsem pana Ransdorfa osobně i písemně,“ prohlásil ráno před schůzkou.

Ransdorf nakonec dorazil do sídla KSČM kolem desáté dopoledne, tedy o hodinu později, než jednání ÚV oficiálně začalo. Na otázku, zda chce pozastavit členství ve své straně, odpověděl, že mu jeho právník poradil, aby do médií nic neříkal.

Jednání, na němž se ovšem probírala i další témata, skončilo až okolo 16. hodiny.

Ve frakci členství pozastavil

Ransdorf už v týdnu pozastavil své členství v evropské frakci Evropská sjednocená levice. „Nechci poškodit ani KSČM, ani svou frakci, než se to vyřeší,“ vysvětlil ve čtvrtek.

Okolnosti ohledně svého zadržení vysvětloval Ransdorf nejvyššímu vedení KSČM už v úterý. „Protože je to jen poradní orgán, tak nebylo možné nic jiného, než se dohodnout na tom, že je věcí europoslance, aby očistil své jméno a nezatěžoval KSČM, ale ani frakci Evropské sjednocené levice a její práce ve veřejnosti. Je tedy na nás, a také jsme rozhodli o zařazení bodu, na členech nejvyššího orgánu KSČM mezi sjezdy, jak se k věci postavíme,“ prohlásil v sobotu Filip.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip na jednání ÚV KSČM, který 12. prosince 2015 řešil mj, kauzu europoslance Ransdorfa. Vlevo předseda poslaneckého klubu strany Pavel Kováčik.

Ransdorf tento týden potvrdil, že ve švýcarské bance jednal jménem Vladimíra Huňka, který byl již dříve odsouzen za to, že sliboval lidem peníze, když mu pomohou získat dědictví po příbuzné ve Švýcarsku. Tvrdil, že dokumenty, které v bance předkládal, jsou pravé. Neměl prý slíbenou žádnou provizi.

Během diskuse si někteří její účastníci stěžovali na to, že jim Ransdorfova kauza škodí mezi lidmi a vyzývali k pozastavení členství v KSČM. Ransdorf však stále trval na své verzi, že chyba je na straně švýcarské banky.

Šéf KSČM Filip novinářům v sobotu také řekl, že Ransdorf měl argument o věcné správnosti dokumentu, který je považován za falešný. „Já jsem se ho přímo zeptal, zda má ověření švýcarské nebo české, a pokud ano, tak ten dokument není falešný. Jeho validita nějakým způsobem nezpochybňuje jeho obranu,“ uvedl Filip.

Případ Ransdorf
Europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) zadržela ve čtvrtek švýcarská policie v bance v Curychu spolu se třemi Slováky. V ruce měl falešné dokumenty. Ransdorf tvrdí, že je dostal těsně před návštěvou banky od Slováků. Byl zplnomocněn panem V. H., který má v bance účet, aby místo něj navázal kontakt s bankou. Ta s ním prý nekomunikuje. Proč ho v jednání zastupoval právě on, Ransdorf nevysvětlil. V sobotu dopoledne byl spolu se dvěma Slováky propuštěn, třetí Slovák zůstává ve Švýcarsku ve vazbě. Proti všem čtyřem zadrženým je vedeno trestní řízení kvůli majetkovému deliktu.
Podle pátečních informací slovenského ministerstva vnitra se skupina zajímala o účet, na němž má být 350 miliónů eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám