Hlavní obsah

Rampula stáhl návrh na odvolání náměstka Grygárka

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula stáhl návrh na odvolání svého náměstka Libora Grygárka. Jeho odvolání navrhl ministerstvu spravedlnosti Rampulův předchůdce Stanislav Mečl. Grygárka prověřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v souvislosti s únikem informací z prošetřování zakázky na nákup transportérů Pandur. Uvedl to pátek server Lidovky.cz

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

Článek

Rampula označil důvody pro Grygárkovo odvolání za irelevantní. Jeho předchůdci Stanislavu Mečlovi vadilo například to, že si Grygárek telefonoval s pražským lobbistou Romanem Janouškem. Žalobcovo jméno bylo spojováno s korupčními kauzami, například nákupem transportérů pro armádu. Policii se ale nepodařilo prokázat jeho podíl na vyzrazení utajovaných skutečností ze spisu.

Ministerstvo spravedlnosti nechtělo celou věc komentovat. "Správní řízení stále ještě běží, do jeho skončení se k věci nemůžeme vyjadřovat," řekla serveru Lidovky.cz mluvčí úřadu Tereza Palečková. Kvůli Rampulově kroku by však podle serveru mohl ministr řízení zastavit už v pondělí.

ÚOOZ se začal zabývat případem úniku informací z kauzy Pandur kvůli tomu, že Mladá fronta Dnes a Právo v květnu zveřejnily výpověď utajeného svědka, rakouského manažera Stephana Szücse. Szücs prý uvedl, že si přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.

Minulý pátek Rampula ukázal novinářům záznam z bezpečnostních kamer, který zachycuje dvě neznámé osoby vstupující v noci 17. února do Grygárkovy kanceláře.  Rampula naznačil, že si dvojice mohla ze státního zastupitelství něco odnést. Podle serveru Aktuálně.cz se jednalo o policisty, kteří měli za úkol odstranit z místnosti odposlech, nainstalovaný právě příslušníky ÚOOZ kvůli vyšetřování úniku informací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám