Hlavní obsah

Rampula může šéfovat žalobcům další měsíce, přestože ho ministr odvolal

Právo, Josef Koukal
Praha

Šest týdnů po odvolání ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) a měsíc od podání rozkladu proti tomuto rozhodnutí zůstává pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula stále ve funkci. A tento stav může trvat ještě řadu měsíců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

Článek

Rozkladová komise ministerstva spravedlnosti se v řádné třicetidenní lhůtě, s níž zákon pro správní řízení počítá, ještě ani nesešla. Její členové zatím stále studují 77stránkový text, jímž se Rampula brání proti obvinění, že nedostatečně řídil činnost odboru závažné hospodářské a finanční kriminality a neřešil opakované chyby podřízených státních zástupců.

Náměstek ministra spravedlnosti a člen rozkladové komise Filip Melzer přiznává, že v Rampulově případě jde o zatím nejsložitější případ, který komise řešila, a třicetidenní lhůtu bude třeba prodloužit možná i opakovaně.

Ostatně stejná situace nastala i na jaře, kdy ministr rozhodoval v první instanci o návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na Rampulovo odvolání. Zeman návrh podal v březnu a jeho text ještě v červnu doplnil. Pospíšil se rozhodl návrhu vyhovět až 22. července, kdy mu na stole ležel už čtyři měsíce.

„Zatím vyhodnocujeme procesní postup. Z hlediska ministerstva spravedlnosti tohle není zrovna každodenní proces,“ prozradil Právu Melzer.

„Co já vím, tak se například nikdy nevyslýchali svědci. Řešili jsme také otázku, zda ti úředníci, kteří se podíleli na výslechu v rámci prvního stupně, se mohou podílet na provádění důkazů v rámci rozkladového řízení,“ nastínil některé problémy náměstek.

„Obecně platí, že ti, kdo se podíleli na vydání rozhodnutí prvního stupně, by se neměli podílet na vydání druhostupňového rozhodnutí. Rozkladové řízení je ale specifické, a proto je třeba problém vyřešit,“ vysvětlil Melzer.

Problém se týká i jeho osobně, protože coby člen rozkladové komise doporučoval v létě ministrovi Zemanovu návrhu vyhovět. Dnes tedy – stejně jako ministr – rozhoduje o rozkladu proti svému vlastnímu rozhodnutí.

Odvolání může oddálit i soud

I v případě, že by rozkladová komise urychleně zasedla a Pospíšil potvrdil své červencové rozhodnutí, nemusí to nutně znamenat, že Rampula křeslo vrchního státního zástupce hned tak opustí. Už předem totiž avizoval, že je připraven se proti svému odvolání bránit žalobou u správního soudu. Ta sama o sobě nemá odkladný účinek, soud ale může zvláštním usnesením platnost odvolání pozastavit až do vlastního rozhodnutí ve věci.

Rampula již dříve Právu řekl, že obvinění se ho osobně dotkla. Ve svém rozkladu upozorňuje na fakt, že celková výslednost jeho úřadu se za jeho působení výrazně zlepšila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám