Hlavní obsah

Rampula: Mediální útoky oslabují zastupitelství ve prospěch zločinců

Novinky, jim
Praha

Šéf vrchního státního zastupitelství se brání nařčením z manipulace vyšetřování. Vlastimil Rampula přišel v pondělí s prohlášením, že v poslední době sílí pokusy oslabovat soustavu státních zastupitelství, což podle něj má sloužit zločineckým skupinám. Reagoval tak na zveřejněné informace ze spisu kauzy Drobil.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula

Článek

„Sílí pokusy oslabovat pražská zastupitelství tím, že jsou osočována, že nepostupují v souladu s řádem,“ řekl na tiskové konferenci Rampula. „Musím se ptát, komu to slouží, kdo z toho těží. Je zřejmé, že to slouží výhradně zločineckým skupinám,“ doplnil vrchní státní zástupce.

Podle něj je situace v poslední době natolik vyhrocená, že dochází „ke skutečné destrukci soustavy státního zastupitelství“. Žalobci se prý obávají, že jejich postup může být kdykoli zpochybněn v médiích, čímž je mají nabádat, aby nepostupovali, jak jim ukládá profesionální čest, ale jak mu to nabízí veřejnost ve sdělovacích prostředcích.

Rampula zdůraznil, že jeho úřad provedl kontrolu všech kauz od roku 2007 a v žádném případě nebylo zjištěno pochybení.

Bude Rampula odvolán?

Média často připomínají, že Vrchní státní zastupitelství v Praze nikdy nevyřešilo jediný závažný případ. Rampulovo odvolání navrhl ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Pospíšil ale s odvoláním na nedávný verdikt soudu tvrdí, že není v jeho pravomoci jej odvolat. Ale i sám Rampula v pondělí připustil, že na to může ministr přistoupit.

Rampula v současnosti řeší problém kolem kauzy exministra životního prostředí Pavla Drobila, na nějž bylo podáno trestní oznámení kvůli možné korupci. Týdeník Respekt zveřejnil obsah dopisu, v němž žalobkyně Jana Hercegová nabádala svou podřízenou Šárku Pokornou, aby se nesnažila případ vyšetřit. Zároveň v něm uvedla, že vzepřít se „doporučení“ není možné. Rampula se začal zabývat tím, jak mohl dokument ze spisu uniknout na veřejnost.

Dunajová píše, že její nadřízený Rampula jí dal ústní příkaz, aby se v kauze bezprostředně po vynesení rozsudku neodvolala.
Respekt

Kromě toho Respekt v témže článku zmiňuje také další případ, spojený s bývalou Investiční a poštovní bankou (IPB), kde šlo podle Respektu o „složitý podvod s dluhopisy“ vyšetřovaný policií od roku 2001 a v němž měl sehrát roli Rampula. V roce 2003 bylo obviněno sedm vrcholných manažerů banky z několika trestných činů. Věc prý od počátku dozorovala Darja Dunajová z vrchního státního zastupitelství a v roce 2007 dovedla případ až k soudu. V dubnu 2008 vynesl soud nepravomocný rozsudek, manažeři byli osvobozeni. Dunajová se proti rozsudku neodvolala.

Respekt uvádí, že se dozvěděl o existenci dosud neznámého záznamu žalobkyně. „Dunajová v něm podle dostupných informací píše, že její nadřízený Rampula jí dal ústní příkaz, aby se v kauze bezprostředně po vynesení rozsudku neodvolala,“ uvedl týdeník. Bylo to prý v době, kdy nemělo být vůbec známo, jaký verdikt soud vynese.

Rampula na tiskové konferenci uvedl, že k tomu nemá informace, jelikož „celý den pracoval a neměl čas si číst časopisy“. Odmítl se k tomu dále vyjadřovat, pouze opět vyjádřil znepokojení nad dalším únikem tajných informací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám