Hlavní obsah

Rammstein jsou jen další v řadě. V Edenu se koncertuje a platí pokuty už léta

– Praha
Novinky, jas

Praha 10 zahájila správní řízení kvůli dvěma koncertům německé kapely Rammstein, které se konaly na vršovickém Sinobo Stadium známém také jako Eden. Majiteli stadionu, který podle radnice není zkolaudován na konání podobných akcí, hrozí pokuta. Nebyla by zdaleka první.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fanoušci koncertu Rammstein byli spokojeni.

Článek

Úřad městské části podle mluvčího Davida Poláka pokuty uděluje opakovaně od otevření stadionu v roce 2009, jejich výše už překročila částku půl milionu korun. Výnosy skončily v rozpočtu městské části.

Ačkoliv se majitel stadionu opakovaně proti pokutám odvolával, soud dal podle Poláka za pravdu radnici.

Kromě Rammstein v poslední době v Edenu zahrály třeba kapely Kiss, ZZ Top nebo Kabát, v minulosti třeba Depeche Mode nebo Coldplay.

Výkonný ředitel stadionu Aleš Stluka tvrdí, že pravidla neporušují, neboť aréna je multifunkční. Řadu let tak trvá poněkud absurdní stav, kdy se na stadionu konají koncerty, na jejichž konání radnice na svých webových stránkách upozorňuje, ale za něž následně ukládá sankce.

Mluvčí Polák připomněl, že majitel fotbalového stadionu, na němž hraje domácí zápasy pražská Slavia, jímž je společnost Eden Aréna, v minulosti opakovaně požádal o povolení konání hudebních produkcí, což však bylo stavebním úřadem zamítnuto kvůli hlukovým limitům a koncepci dopravy v lokalitě.

Zákon stanoví, že přes den nesmí být hluk v obydlené oblasti vyšší než 45 decibelů, po 22:00 pak 35 decibelů. Podle hygieniků jsou stanovené limity velmi nízké. Prakticky nelze uspořádat venkovní koncert, aby neporušil zákon.

Pokutám tak opakovaně čelí pořadatelé většiny velkých koncertů pod širým nebem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám