Hlavní obsah

Rakušané tvrdí, že Česko zatajilo poruchy na Temelíně

Právo, Novinky, Petr Pokorný
VÍDEŇ

České úřady údajně rakouské vládě zatajily od roku 2000 jedenáct z dvaceti poruch v jaderné elektrárně Temelín, které jsou na mezinárodní sedmistupňové škále INES hodnoceny stupněm jedna. Napsal to bulvární deník Neue Kronen Zeitung s odvoláním na údaje protitemelínského spolku Atomstopp. Česká strana to označila za snahu o vyhrocení "výbušné" atmosféry před středečním prvním zasedáním meziparlamentní komise pro otázky bezpečnosti Temelína.

Článek

Mluvčí spolku Roland Egger tvrdí, že podle dokumentů českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost se v Temelíně od podepsání melských ujednání na konci roku 2000 stalo dvacet poruch hodnocených stupněm jedna. Podle dohod o nich musí česká strana informovat rakouskou vládu. Stalo se tak ale údajně jen v devíti případech.

Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který je garantem plnění dohod z Melku, v rozhovoru s Právem konstatovala, že Česká strana dohody v žádném případě neporušila. "Na základě Melku musíme dát do 72 hodin informaci Rakušanům o každé události na Temelíně předběžně hodnocenou stupněm INES 1 a vyšším. Ty, o nichž mluví zástupci Atomstoppu, byly v této fázi vyhodnoceny stupněm INES nula," řekla Drábová.

Brom: Jde o zahuštění atmosféry před oboustranným jednáním

Stupnice INES hodnotí události na jaderných elektrárnách od 0 do 7. Skutečné havárie, hrozící ovlivněním životního prostředí, se na této stupnici pohybují od 4 do 7. Na Temelíně za sedm let provozu nebyla žádná odchylka od běžného provozu označena vyšším stupněm než 1. "Kdyby rakouští odpůrci Temelína četli naše výroční zprávy, našli by všechny potřebné údaje," zdůraznila Drábová.

Václav Brom z tiskového oddělení elektrárny v této souvislosti konstatoval, že společnost ČEZ informuje o provozu Temelína s vysoce nadstandardní otevřeností, která nemá v jaderném světě obdoby.

"Zprávy podobného typu, jakou zveřejnil bulvární list Neue Kronen Zeitung, slouží pouze k zahuštění atmosféry před prvním jednáním rakousko-české parlamentní komise k Temelínu. Letos v dubnu byla předána informace české vládě s popisem 166 událostí stupni INES 0 a 1, které se na JE Temelín udály od roku 2002. K této zprávě proběhla v Praze i tisková konference. Je potřeba zdůraznit, že od zahájení zkušebního provozu v roce 2002 nedošlo v elektrárně Temelín k žádné provozní události, kterou by mezinárodní stupnice INES hodnotila jako nehodu či havárii a ve zprávě je uvedeno 14 událostí hodnocených jako INES 1 z tohoto období," uvedl Brom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám