Hlavní obsah

Rakouští odpůrci Temelína blokovali tři hraniční přechody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOLNÍ DVOŘIŠTĚ

Tři česko-rakouské hraniční přechody opět blokovali rakouští protitemelínští demonstranti. Několik desítek lidí protestovalo na přechodech Wulowitz - Dolní Dvořiště, Weigetschlag - Studánky a Guglwald - Přední Výtoň. Organizátoři akce uvedli, že požádají o povolení zablokovat další čtyři přechody, kdy ale k protestu dojde se ještě rozhodnou.

Článek

Na Dolním Dvořišti protestovalo nejvíce lidí, kolem dvacítky. Vozovku blokovala čtyři osobní auta a náklaďák. Ve Studánkách a Přední Výtoni bylo na každém kolem deseti demonstrantů.

Na rakouské straně se vytvořila až kilometrová fronta aut a někteří řidiči na Dolním Dvořišti byli kvůli protestu rozčíleni, protože tamní rozhlasy tvrdily, že blokáda začne až v jedenáct.

Účastníci protestu potvrdili, že chystají další blokádu a budou tentokrát usilovat o povolení zablokování čtyř hraničních přechodů.

Demonstrantům vadí, že rakouský kancléř Alfred Gusenbauer (ÖVP), který navštívil v úterý Prahu, neřekl jasně premiéru Mirku Topolánkovi (ODS), že kolaudace Temelína z listopadu 2006 byla porušením dohody z Melku a že Rakousko proto podnikne právní kroky vůči České republice. [celá zpráva]

Aby spolková vláda podala žalobu na ČR požaduje ve své rezoluci z prosince 2006 i vídeňský parlament. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám