Hlavní obsah

Rakouská koalice je pro Česko ohrožením, tvrdí Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účast Zelených v rakouské vládní koalici je pro Českou republiku nebezpečná a představuje pro ni ohrožení. Rakouské agentuře APA to řekl bývalý český prezident Václav Klaus na okraj vídeňské konference com.sult. Česká republika podle něj nemá alternativu k jaderné energii, jejímiž odpůrci Zelení jsou. Klaus v rozhovoru rovněž varoval před „klimatickým alarmismem” a kritizoval postoj západní Evropy k Polsku a Maďarsku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident ČR Václav Klaus.

Článek

„Tato vládní kombinace je pro nás ohrožením,” poukázal Klaus na novou rakouskou vládu lidovců (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze a právě Zelených. „Rakouští zelení jsou pro nás nebezpeční,” poznamenal exprezident. Česko podle něj nemá „žádnou dobrou alternativu vůči jaderné energii”. „Nemáme řeky jako v Rakousku nebo něco podobného,” upozornil podle APA pravicově konzervativní politik.

Premiéři V4 a Rakouska jednali v Praze o energetice i migraci

Domácí

Prezident ČR z let 2003 až 2013 si položil řečnickou otázku, jak Rakousko chce zvládnout změnu energetické politiky, když usiluje dokonce o upouštění od plynu jako zdroje energie. Staré metody jako „tření liščího ohonu” pravděpodobně nebudou stačit k pokrytí vysoké spotřeby elektřiny v Rakousku, doplnil Klaus.

Václav Klaus už dlouho varuje před „klimatickým alarmismem”, připomíná APA. Podle něj se mezitím potvrdily teze jeho knihy Modrá, nikoli zelená planeta (2007).

Ruský poslanec: Za teplou zimu můžou USA a jejich „klimatická zbraň”

Evropa

„Panika lidí, jako je von der Leyenová, je komická, neuvěřitelná a iracionální,” řekl Klaus s odkazem na nynější předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Zkáza klimatu nehrozí, což podle něj dokládají „seriózní data a analýzy”. Na současné extrémy počasí je podle něj pouze upřena větší pozornost. „Sezona požárů v Austrálii je stejná jako dříve,” domnívá se Klaus.

Cestování bez kontrol Klausovi nevadí

Ostře euroskeptický politik a ekonom kritizoval například „katastrofické předpovědi” v souvislosti s brexitem a vyslovil se pro radikální reformu Evropské unie a návrat k Evropskému společenství před smlouvami z Maastrichtu a Lisabonu.

„I když nemám nic proti možnosti cestovat z Prahy do Vídně bez hraničních kontrol, cena za to je velmi vysoká,” řekl Klaus a varoval před hromadnou migrací. „Tyto lidi pozvaly evropské elity,” tvrdí Klaus.

EK žádá zastavit práci disciplinární komory soudu v Polsku

Evropa

Bývalý český prezident v rozhovoru rovněž kritizoval způsob, jakým „západoevropské elity” hodnotí situaci v Polsku a Maďarsku. Tato „iracionalita” je podle něj naprosto nepřijatelná. Obě země by měly dostat příležitost řešit si své problémy samy. I spor o polskou justiční reformu pokládá spíše za polský vnitropolitický spor.

Reklama

Výběr článků

Načítám