Hlavní obsah

Rada ČT: vymáhání dlužných poplatků je v souladu se zákonem

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rada České televize (ČT) na středečním zasedání dlouze a dramaticky probírala akci na vybírání dlužných televizních poplatků. Došla k závěru, že celá akce je v souladu s platnými zákony, ale že se vedení veřejnoprávní televize při její realizaci dopustilo několika nedostatků.

Článek

Jde především o nevhodnou formulaci dopisu dlužníkům, která je příliš strohá a právní, podle radních v ní chybí citlivý přístup. Dále rada kritizovala provozování placené infolinky pro koncesionáře, kteří si chtějí ověřit výši svého dluhu. Radní vytkli šéfům ČT i necitlivý přístup vůči dlouhodobým solidním plátcům a nedostatečné informování veřejnosti o celé akci. Vedení ČT se na středeční radě omluvilo za tato svá pochybení.

Radní Petr Uhl v průběhu jednání dokonce navrhl zastavení celé akce a omluvu ČT veřejnosti. "Poté by televize spustila celou akci s firmou BSP znovu, ale za méně kontroverzních podmínek," navrhl Uhl. Jeho návrh však radou neprošel. V diskusi rady také zazněla informace od vrchního ředitele ČT Františka Lamberta, že k pochybení došlo i ze strany České pošty, která rozeslala několik tisíc upomínacích dopisů dříve, než začala fungovat placená infolinka v ceně 38 korun za minutu hovoru.

Stav vymáhání TV poplatků

  • ČT odeslala dopis půlmiliónu dlužníků, do středy 17. května do 15. hodin zaplatilo 47 500 dlužných poplatníků.
  • Na účet zaslali od začátku vymahačské akce dlužníci už 12,5 miliónu korun.
  • ČT do středy dni vyřídila 4000 námitek vůči vymáhání dlužných poplatků, z toho 25 bylo oprávněných, zbytek neoprávněných.

Generální ředitel ČT Jiří Janeček upozornil, že problém je také v legislativě. "Ve Sněmovně už dlouho leží nový návrh zákona o televizních a rozhlasových poplatcích. Ten umožňuje i lepší evidenci poplatků. Poslanci ho však zatím neschválili a my museli postupovat podle starého, nemoderního zákona," řekl Janeček.

Radní: ČT se vydala správnou cestou

Většina radních ČT se po vysvětlení přiklonila k závěru, že se veřejnoprávní televize vydala správnou cestou, která chrání poctivé platiče koncesionářských poplatků. "ČT mě přesvědčila, že akce je principielně správná, v tisku se ale zvedla vlna odporu proti veřejnoprávní televizi. Proč? Protože televize jednala s koncesionářem takovým tónem, jak úředník jedná s žadatelem. Větší citlivost by byla na místě," řekl radní Erazim Kohák.

Uhl ještě připomenul, že by další firmy či společnosti mohly přistoupit k vymáhání dluhů stejnou cestou a tím by zvýšily nebezpečí napětí ve společnosti. Právník ČT Martin Elger v průběhu jednání rady vysvětloval, že všechny právní vztahy, včetně ochrany osobních dat, byly prověřeny, což Česká televize může kdykoli dokázat.

Reklama

Související témata:

Související články

Česká televize chce žalovat neplatiče

Česká televize se ještě letos pustí do tvrdého souboje se všemi neplatiči koncesionářského poplatku, který je ve výši 75 korun měsíčně. Dlužníci mohou očekávat...

Česká televize obtěžuje i platící diváky

Česká televize rozjela v pondělí velkou akci proti neplatičům televizního poplatku. Během tří dnů se jí už podařilo zbytečně šikanovat a vytáhnout peníze...

Výběr článků

Načítám