Hlavní obsah

Půlnoční mše s respirátorem, ale se zpěvem

Návštěvníci letošní půlnoční mše budou sice nuceni mít na ústech respirátory a dodržovat, s výjimkou členů jedné domácnosti, stanovené rozestupy, zpívat však tentokrát mohou do aleluja.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Zpěv farníků i příležitostných návštěvníků kostelů k církevním obřadům, obzvlášť k půlnoční mši, neodmyslitelně patří. I ten přidušený ochranou úst.

„Rozdíl v tom, jestli se v kostele zpívá nebo nezpívá je obrovský. Zvládáme to i s respirátory, i když nikoliv každý to udýchá,“ konstatoval farář Arciděkanství v Chrudimi Jan Šlégr.

„Jdeme s rodinou o půlnoci tradičně do pražské katedrály sv. Víta, kde letos zazní z kůru Rybova Česká mše vánoční. Zpíval jsem ji kdysi ve fakultním pěveckém sboru, a rád si sborové party zopakuji,“ popsal muž z Prahy, jenž přiznal, že pokud to půjde, respirátor během pěvecké produkce odloží.

Respirátory budou mít běžnou sazbu DPH, ministerstvo výjimku neprodlouží

Ekonomika

„Těšíme se celý rok.  Půlnoční bychom si chtěli užít, a nikoliv se dusit s roubíkem v ústech. Zvlášť když dva dny nato by měl nouzový stav skončit. Zaplať Bůh, že alespoň členové chrámového chóru, respirátor mít nemusejí,“ dodal muž středních let.

„Zpěv nikdo nezakázal. Jinak platí aktuální protiepidemická opatření jako stanovený počet lidí v kostelích, dezinfekce, nebo výjimky pro děti,“ reagoval mluvčí královéhradeckého biskupství Pavel Sršeň. Naplno bez bariéry respirátoru na ústech mohou o Vánocích rozeznít chrámové lodi pouze předškolní děti, na které se pravidla o ochraně dýchacích cest nevztahují.  

Málokdo z oslovených služebníků božích chtěl na téma zpěvu na světskou veřejností hojně navštěvované půlnoční mši příliš diskutovat.

„Zpívat se bude, byť s respirátory na ústech. Zažívám to při mších poslední dobou každodenně. Zpěv je mdlý, zvuk tlumený a nezní to ideálně,“ konstatoval kaplan farnosti z Bystřice pod Hostýnem Josef Hovád. „Nejde o koncert, ale o zpěv z důvodu vnitřní účasti na největším tajemství lidstva,“ doplnil Jan Šlégr, maje na mysli neposkvrněné početí Panny Marie a narození Ježíše Krista.

Farářka Martina Viktorie Kopecká pravidelně slouží půlnoční mši

Vánoce

Duchovní berou zpěv přidušený respirátory za dočasnou světskou nutnost, proti níž nic nezmohou. „Můžeme s tím nesouhlasit, ale to je všechno, co proti tomu můžeme dělat, i když jako kněží pochopitelně za dodržování protiepidemických opatření v kostelích zodpovídáme,“ přiznává doplnil děkan farnosti ve Špindlerově Mlýně Jiří Šlégr.

Církve měly během loňského lockdownu na svátek Narození páně, k němuž se spolu s Velikonocemi váže nejdůležitější liturgie, na půlnoční mši výjimku ze zákazu nočního vycházení. Úřady nicméně trvaly na zákazu hromadného zpěvu a počtu účastníků bohoslužeb. „Letos nic takového bohudík nehrozí,“ shodli se duchovní. Množství účastníků bohoslužeb omezuje pouze kapacita svatostánků snížená povinnými rozestupy.

„Počet lidí v kostelích chápeme podle vládních nařízení maximálně na tisícovku.  Tolik lidí snad najednou nebylo ani ve svatovítské katedrále,“ míní mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz.

Reklama

Výběr článků

Načítám