Hlavní obsah

Psychický stav rodin zaměněných dětí posoudí expert z Prahy

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Znalecký posudek na psychickou újmu rodičů zaměněných dětí vypracuje klinický psycholog z Prahy. Právu to po svém návratu ze zahraniční cesty potvrdil právní zástupce poškozených rodin Igor Veleba.

Článek

Advokát se na pražské odborníky obrátil poté, co neuspěl v domovském Brně. "Najít klinického psychologa, který by byl schopen vyhotovit potřebné posudky, není jednoduché. Je totiž třeba posoudit nejen rodiče, ale i děti," vysvětlil právník. Jednu takovou expertku objevil ve Fakultní nemocnici v Brně, vedení jí ale nedalo souhlas s odůvodněním, že nejde o úkon zdravotní péče.

Jméno pražského psychologa, se kterým se Veleba domluvil, však zatím zůstává utajeno. "Musel bych se ho nejdříve zeptat, zda bude souhlasit se zveřejněním jména. Domnívám se, že bude zatím spíš stát o utajení, aby měl na práci potřebný klid," uvedl advokát.

Co nyní rodiny čeká, si Igor Veleba představuje jen v obecné rovině. "Nejde o klasické testy. Jde o popis, zda trauma je či není, čím se projevuje a jak může ovlivnit vývoj psychiky. Půjde o podkladový materiál pro jednání právníků, nelze od něj očekávat, že stanoví velikost traumatu podle nějaké stupnice, podle které by se dala počítat výše odškodného. Ta už bude čistě věcí právní argumentace," uvedl právní zástupce rodin se zaměněnými dětmi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Proces posuzování by podle něj mohl probíhat týden či čtrnáct dnů. Výši požadovaného odškodnění pak advokát vyvodí po prostudování materiálu. S poškozenými rodinami by měl mít Veleba schůzku o víkendu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám