Hlavní obsah

Prvních 57 dobytčat padlo za oběť BSE

Novinky, ČTK, Vladislav Prouza, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOMNICE NAD POPELKOU

Úderem šesté hodiny ráno začala v Žichlínku u Lanškrouna na Ústeckoorlicku likvidace první várky dobytčat patřících do stejné krmivové skupiny jako mladá dojnice ze Syřenova u Lomnice nad Popelkou. U ní bylo nedávno potvrzeno onemocnění BSE.

Foto: Martina Žáčková

Saunéři Wellness Horal - Abdon Chovaneček (vlevo), Helena Kopřivová a Jiří Malina

Článek

Porážka 39 kusů ze Syřenova a 18 kusů z Nové Vsi na Lomnicku se odehrála za přísných bezpečnostních opatření. Cesty k asanačnímu ústavu neprodyšně uzavřela policie a kafilérii střeží po celých 24 hodin bezpečnostní agentura. Podobná opatření mají zřejmě trvat po celé následující tři měsíce, kdy má probíhat nucená porážka a likvidace 874 dobytčat z pěti zemědělských podniků ze Semilska a Jičínska.

Porážku provedli pracovníci speciální čety z Hradce Králové pomocí mobilního zařízení. "Porážecí stanoviště jsme schopni rozvinou během několika hodin," podotkl šéf královehradeckého veterinárního inspektorátu Hartman.

Během listopadu padne za oběť BSE 300 kusů, stejné množství plánují v Žichlínku utratit v prosinci. "Zbytek dobytčat přijde na řadu v lednu. Poslední půjdou na porážku nyní vysokobřezí krávy, které by se do té doby měly otelit," řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Dobytčata utracená dnes v Žichlínku absolvovala ve speciálních kamiónech svoji poslední více než 140 kilometrovou noční trasu z Lomnicka. "Původně se s likvidací těchto kusů počítalo v asanačním ústavu v Mimoni na Českolipsku, kde však vznikly nějaké problémy," podotkl ředitel Veterinárního inspektorátu v Semilech Václav Švihel.

Nesnesitelný zápach

Likvidaci dobytčat v Žichlínku provázel nesnesitelný zápach šířený větrem po širokém okolí. "Už jsme si na ten smrad zvykli. Nevíme však, proč je nutné porazit tolik kusů dobytka. Říká se, že 90 procent je politika a 10 realita. Politika v tom, abychom si vybili vlastní stáda dobytka a byli závislí na státech Evropské unie," sarkasticky poznamenal jeden z pracovníků kafilérie.

Veterinární zákony, které jsou od letošního listopadu kompatibilní s právem EU, v tomto případě jasně stanoví porazit všechna dobytčata, která byla s nakaženou dojnicí z Lomnicka ve stejné skupině. Jde o kusy věkem rok dozadu a rok dopředu od nakažené krávy. Pozitivně diagnostikovaná kráva se narodila v únoru 2000 a byla tedy stará necelých 44 měsíců. Proto je počet nuceně utracených dobytčat tak vysoký.

Rozbory vzorků mozkové tkáně krav, které byly dnes poraženy, mají podle libereckých veterinářů provést veterinární ústavy v Praze a Jihlavě metodou Western Bot. Výsledky budou známy ve čtvrtek.

Utracené kusy dobytka pravděpodobně zpracují v kafilérii na tzv. úsušky používané obvykle jako doplňkové palivo v cementárnách.

Vyšetřeno už téměř půl miliónu zvířat

Sedmý případ BSE v tuzemsku potvrdily výsledky kontrolního testu před třemi týdny. Nakažené dobytče se objevilo krátce po potvrzení šestého případu BSE na Prachaticku. Kráva se narodila v roce 2000 a byla první, která se vymyká ze skupiny dosavadních šesti nakažených kusů, jež se narodily v rozmezí let 1995 až 1997.

Z této skupiny se však vymyká i osmý případ BSE, který se v závěru minulého týdne objevil ve firmě ZEMOS Velké Němčice na Břeclavsku. Tam však na potvrzení nákazy ještě čekají. Česká republika dosud vyšetřila na BSE 470 000 zvířat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám