Hlavní obsah

První skleněný betlém jí vyrobila maminka, dnes jich má sběratelka na sto

Právo, Michael Polák
Železný Brod

Bylo jí pět let, když ji vyfotili, jak v bílém roláku sedí způsobně u vánočně nazdobeného stolu. Skoro až vážně se dívá do objektivu. A pod větévkami jehličí, kousek od její ruky, zatím tucet skleněných figurek vypráví příběh Ježíškova narození.

Foto: Michael Polák, Právo

Sběratelka Alena Kortanová před betlémem z velkých hutních figurek

Článek

Malý skleněný betlém vyrobila pro Alenu Kortanovou ze Železného Brodu na Jablonecku, která je tou dívkou z fotky, její maminka. Pracovala totiž jako figurkářka v Železnobrodském skle.

Betlém pro dcerku ale musela vyrobit tajně. „Vše, co mělo i jen vzdálenou souvislost s náboženstvím, bylo za socialismu nežádoucí. Jenže dílna figurkářů byla kolektivem velmi tvořivých lidí. Někdo z nich si tam jednou udělal svůj vlastní betlém a zanedlouho už je vyráběli všichni figurkáři,“ líčí Alena Kortanová.

Foto: Michael Polák, Právo

V minimuzeu má sběratelka vystaveno na 80 betlémů.

Foto: Michael Polák, Právo

V minulosti si železnobrodští figurkáři vyráběli skleněné betlémy potají.

Nad fotkou ze svých pěti let říká, že právě odtud pramení její láska ke skleněným betlémům. Mnohem později, v dospělosti, začala betlémy ze skleněných figurek vystavovat v čase adventu ve všech oknech svého domu. „Pod okny se pak scházely rodiny s dětmi i celé školky. A tak vlastně vznikl nápad na minimuzeum skleněných betlémů,“ vysvětluje Kortanová.

Na lyžích do jesliček

V domě v historické části Železného Brodu, zvané Trávníky, dnes vystavuje 80 skleněných betlémů (a dalších dvacet se sem nevešlo). Klenotem mezi nimi je betlém z období druhé světové války, který vyráběl profesor Jaroslav Brychta, legenda mezi figurkáři.

„Mimořádný je tím, že figurky jsou v pohybu. Nejsou jen stojící, ale vyjadřují akci, třeba běh nebo usednutí na židli,“ popisuje Alena Kortanová.

Vysvětluje také, že o profesoru Brychtovi se traduje, že měl velký smysl pro humor, a tak do betlémů často přidával nečekané figurky. „Do našeho betlému přidal starce, který na lyžích spěchá do jesliček, vypadá trochu jako Krakonoš a jednu hůlku má lyžařskou a jednu stařeckou,“ ukazuje Alena Kortanová.

Foto: Michael Polák, Právo

V oblasti skleněných betlémů je Český Brod velmocí.

Foto: Michael Polák, Právo

Jeden z betlémů je vyveden ze skleněné mozaiky.

Skleněné figurky se v Železném Brodě dodnes vyrábí a pokud jde o betlémy, je Železný Brod jejich světovou metropolí. Nikde jinde je v takové šíři a kvalitě nenajdete.

„Pokud se nachází nějaký skleněný betlém jinde v Čechách, tak jsem se vždy setkala s tím, že jeho tvůrce tady studoval nebo odtud pocházel,“ vysvětluje Kortanová.

Její minimuzeum, ve němž vystavuje také betlém z velkých hutních figurek nebo betlém vytvořený na skleněné mozaice, rozhodně stojí za návštěvu. Třeba mezi svátky, 27. a 28. prosince bude otevřeno od 10 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám