Hlavní obsah

První občan Česka roku 2009 se narodil minutu po půlnoci

Právo, Novinky, ČTK, pno, hon, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Minutu po půlnoci se v nemocnici v Rumburku na Děčínsku narodila dívka Veronika. Podle dostupných informací se stala první občankou v České republice v roce 2009. O minutu později přišel na svět chlapec Štěpán ve Slezské nemocnici v Opavě. Letos dominují mezi novorozenci děvčata.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Veronika přišla na svět minutu po půlnoci.

Článek

Jako první se letos narodila v sedmi krajích a v Praze, ve čtyřech krajích přišli na svět jako první chlapci. Loni převažovali mezi prvními občánky chlapci.

Veronika, která se narodila minutu po půlnoci v Rumburku, vážila 3,46 kilogramu a měřila 52 centimetrů.

„Doktoři mi říkali, že termín porodu vychází na 1. ledna, ale že to bude hned v první minutě jsem si nepomyslela,“ řekla Právu novopečená maminka Lenka Sykáčková.  

Jen o zhruba minutu později se jako první v Moravskoslezském kraji narodil ve Slezské nemocnici v Opavě Štěpán. Vážil 3,17 kilogramu a měřil 50 centimetrů. Pět minut po půlnoci se v Brně narodilo první miminko Jihomoravského kraje - holčička Marie vážila 3,4 kilogramu a měřila 51 centimetrů. Šťastná 37letá maminka Štěpána Alena Rimelová přitom rodila už potřetí. Doma má už dvě děti ve věku 15 a 16 let.

„Další dítě jsem chtěla nejen já s manželem, ale také dcera a syn, kteří studují gymnázium. Pořád mi říkali, že nejsem tak stará, abych si nemohla dovolit ještě jedno dítě. A tak jsme se s manželem rozhodli, že to ponecháme náhodě,“ řekla Právu trojnásobná maminka.

První chlapec narozený v Česku v roce 2009 se jmenuje Štěpán. foto: Právo/Aleš Honus

„Gynekolog mi určil datum porodu 1. ledna, ale myslela jsem si, že by se mohl narodit dříve. Třeba na Štěpána a mohl by slavit narozeniny i jmeniny v jednom dni. Že ale bude Štěpán prvním dítětem v kraji, to mne ani ve snu nenapadlo,“ dodala Alena Rimelová.

Mnohé kraje stejně jako v minulosti chystají pro první občánky roku dary. Například první letošní občanku Vysočiny navštíví hejtman Jiří Běhounek a podle tradice ji obdaruje zlatým řetízkem s přívěskem a šekem na 10 000 korun. Zlaté přívěšky, peníze či pamětní listy dostanou i první občánci některých měst na Pardubicku.

Reklama

Výběr článků

Načítám