Hlavní obsah

První mezitýdenní nárůst případů od Velikonoc se nekonal. Byla chyba v datech

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Středeční data o počtu nových případů nákazy koronavirem zveřejněná ve čtvrtek mohla některé vylekat, přibylo 161 nově nakažených, což by značilo první mezitýdenní nárůst případů od Velikonoc. Číslo ovšem nebylo pravdivé, ministerstvo zdravotnictví údaje v pátek zpětně zkorigovalo a mezitýdenní nárůst se tak nekoná.

Článek

Ústup epidemie i pokles počtu nakažených v posledních dnech, například v Praze, zpomaluje. Zároveň s tím se v koronavirových statistikách resortu zdravotnictví objevilo ve čtvrtek ráno 161 nových případů za středu (denní statistiky za uplynulý den jsou zveřejňovány vždy následující ráno), což by značilo první mezitýdenní nárůst případů od Velikonoc a možný obrat trendu, kdy epidemie začíná znovu nabírat na síle. To se ale neděje, číslo bylo chybné.

Brno za to nemůže. Skokový nárůst na jižní Moravě byla chyba dat

Domácí

Za domnělým příbytkem nových případů stálo špatné načtení dat o počtu nakažených v Jihomoravském kraji, a zejména v Brně, nikoliv řádění viru.

„Jde jen o chybu dat a nárůst je jen papírový. Do nově pozitivních se nám načetli lidé pozitivně testovaní v lednu a únoru,“ vysvětlila ve čtvrtek pro Právo vedoucí Protiepidemického oddělení pro Brno a Brno-venkov Radka Boháčová.

Pokřivená čísla

Skutečný počet pozitivně testovaných ve středu byl šest, nikoliv 53, jak ukazovala krajská data, což následně nesprávně ovlivnilo celorepublikové počty, které tak nebyly pravdivé. V případě, že by je resort neopravil, by za týden neseděly ani údaje týkající se týdenní incidence nových případů, která je pro vládu jedním z hlavních kritérií při rozvolňování opatření.

Ministerstvo zdravotnictví chybu v pátek ve svých statistikách opravilo a žádný mezitýdenní nárůst se tak nekoná. Nově tedy platí, že místo chybných 161 nových případů přibylo celorepublikově za středu 109 pozitivně testovaných. Za čtvrtek to pak bylo 99 případů, což je o 58 méně než ve stejný den před týdnem.

Reklama

Související články

Covid teď v Česku téměř nezabíjí

Počty vážných případů covidu i úmrtí nakažených v Česku klesají. Zatímco na vrcholu jarní vlny epidemie umíralo na covid i více než 200 lidí za den, nyní jde...

Výběr článků

Načítám