Hlavní obsah

První homosexuální páry v ČR uzavřely partnerství

OSTRAVA

Historicky prvním homosexuálním párem v České republice, který si svůj vztah nechal úředně stvrdit registrovaným partnerstvím, je Pepa a Karel. Své "ano" si řekli v sobotu po deváté hodině v ostravské obřadní síni. Využili tak první den, kdy mohli úředně partnerství uzavřít. První registrované partnerství uzavřely v sobotu také ženy.

Článek

"Jsem v klidu a šťastný," řekl Josef. "Bylo to krásné," dodal jeho partner.

Ráno v okolí obřadní síně v ostravské magistrátu vypadalo jako jiné dny, kdy se konávají svatby. Vyleštěná a vyzdobená auta stála na náměstíčku před hlavním vchodem. Desítky svatebčanů se trousily kolem nich, nechyběly kytice, kamery, fotoaparáty a hlavně dva šťastní lidé prožívající svůj velký den. Jedinou výjimkou ale bylo, že dnes se za ruce drželi dva muži.

"Je to úplně první registrované partnerství v České republice," řekla matrikářka Jana Stančíková, která obřad vedla. "Nakonec jsem jim řekla i čtyři slova, která se používají často, ale ne moc v obřadní síni: Už je to tady," doplnila.

Samotný obřad podle ní připomínal klasickou svatbu. "Měli to s proslovem, polibkem, výměnou prstýnků a šampaňským," řekla. Karel s Pepou plánují i svatební cestu. Už za několik dnů vyrážejí do Chorvatska.

Pár spolu žije sedm let. Jeden z nich je kuchař, druhý železničář.  Registrované partnerství vítají hlavně kvůli majetku. "Našetřili jsme si nějaké společné peníze. Máme jistotu, že o ně nepřijdeme, kdyby se některému z nás něco stalo," vysvětlili.

O uzavření registrovaného partnerství je v Ostravě velký zájem. Žádost si již podalo deset párů. Desítky dalších telefonují a zjišťují si informace.

Zapsaly se i první ženy

V sobotu odpoledne uzavřely zřejmě první registrovaný svazek v obřadní síni ostravského magistrátu i dvě ženy - Štěpánka a Vendulka. "Vítáme, že zákon schválili," prohlásily. Na slavnostní událost se obě velmi těšily a nechaly si kvůli ní udělat netradiční účesy. Obřad měl opět průběh jako běžná svatba s přítomností nejbližších.

Tím, kdo dal k tomuto kroku impulz, byla třicetiletá prodavačka Vendulka. "Hned, jak jsme se dozvěděly, že zákon poslanci schválili, požádala jsem Štěpánku o ruku," vylíčila. Přivítaly by, kdyby jim navíc zákon umožnil vychovávat děti. "Určitě bychom uvažovaly o adopci dítěte," uvedla sedmadvacetiletá pekařka Štěpánka.

Pár si řekl ano i v Kladně

V kladenské obřadní síni homosexuální pár z Prahy uzavřel jako první v Středočeském kraji registrované partnerství.

Devětatřicetiletý Pavel Sýkora a třiapadesátiletý Miloslav Sejkora si řekli své ano v přítomnosti asi 70 lidí a v drtivé palbě blesků fotoaparátů přítomných novinářů. Oddávající členka zastupitelstva Lenka Vrchlavská popřála oběma partnerům, aby žili nově a odvážně a nenechali se nikým odradit ani zastrašit.

Sýkora vzápětí novinářům prozradil, že se se svým partnerem znají pět let a z toho čtyři roky spolu žijí. Chystají i krátkou svatební cestu, zřejmě do Karibiku.

Oba partneři žijí a pracují v Praze, oba v Evropském centru stomatologie, Sýkora v marketingu a Sejkora jako lékař. Podle Sýkory je pražská společnost k homosexuální menšině hodně toleratní. Neočekává proto, že by po dnešním obřadu se změnil názor okolí na jeho osobu a jeho vztah. Tvrdí, že žije každodenní život a neangažuje se v žádných homosexuálních aktivitách.

Vzhledem k množství příspěvků urážejících homosexuální menšinu byla diskuze u tohoto článku zrušena.

Anketa

Znáte ve svém okolí někoho, kdo se chystá uzavřít registrované partnerství?
Ano
14,8 %
Ne
85,2 %
Celkem hlasovalo 3652 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám