Hlavní obsah

První den obecních a senátních voleb skončil, policie prověřuje kupčení s hlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve 14 hodin se v České republice otevřely volební místnosti. Lidé v pátek a v sobotu rozhodují o novém obsazení obecních zastupitelstev a třetiny Senátu. Zájem zapojit se do komunální politiky projevilo letos zhruba 216 000 kandidátů.

Záznam: Premiér Babiš a prezident Zeman odvoliliVideo: Novinky

 
Článek

Vážení čtenáři, on-line přenos pro dnešní den skončil. Děkujeme za pozornost, volby budeme sledovat také v sobotu. 

22.00 - První den komunálních a senátních voleb skončil. Hlasovací místnosti se opět otevřou v sobotu v 08.00.

21:43 - Průběh voleb je podle volebních komisařů a mluvčích samospráv klidný, bez mimořádných událostí.

21:23 -  k volbám přišla v jejich první den nejčastěji pětina až třetina voličů. V některých menších obcích svůj hlas odevzdala i polovina oprávněných lidí.

20:16 - Primátor Brna a lídr hnutí ANO Petr Vokřál si myslí, že se do brněnského zastupitelstva dostane po volbách šest, maximálně sedm uskupení. Nyní je v zastupitelstvu osm stran a hnutí, koalici tvoří pět z nich. Kandidátku do voleb má 23 subjektů.

18.30 - Policisté vyšetřují možné kupčení s volebními hlasy v ústecké čtvrti Krásné Březno. V oblasti zvané Mojžíř přišlo téměř najednou volit 30 lidí, které přiváželo k volební místnosti auto. Protože tam bývá účast při volbách velmi nízká, nahlásili členové komise náhlý příchod desítek voličů policii.

17:57 - V Bílině podalo podnět na policii ve věci kupčení s hlasy místní sdružení ANO v Bílině. Informovalo o tom na svém facebookovém profilu. „Máme potvrzené informace o chystaném kupčení s hlasy při nadcházejících volbách!! Vše již je nahlášeno na Policii ČR a bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele,” uvedlo hnutí. „Podle našich informací bude po dobu voleb Bílinu obcházet několik desítek osob, které budou za hlas nabízet od 500 do 800 Kč a odvoz taxi zdarma,” napsalo hnutí.

17:44 - Předseda KDU-ČSL a kandidát do Senátu na Náchodsku Bělobrádek odvolil v Náchodě. Senátní volby podle svých slov vnímá jako referendum o politické situaci v ČR.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odevzdal v Náchodě hlas v komunálních volbách.

17:19 - Předseda STAN Gazdík věří, že jeho hnutí ve volbách posílí. Hlas v komunálních volbách odevzdal v Suché Lozi. Doufá ve vysokou volební účast.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík odevzdal svůj hlas v obci Suchá Loz na Uherskohradišťsku.

16:51 - Zhruba desetina voličů si přišla vybrat místní zastupitele v prvních hodinách po otevření volebních místností. Účast je podobná jako před čtyřmi lety.

16:49 - Policie zasahuje u jedné volební komise v Bílině na Teplicku. Komisi se zdálo podezřelé, že přišlo více lidí najednou, kteří ani nevěděli, jak volit.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Policisté u volební místnosti v Bílině

16:41 - V Brně odvolil šéf ODS Petr Fiala. „Naší snahou je, abychom se udrželi tam, kde jsme se už na řízení obcí podíleli, a nově získat rozhodující postavení především ve velkých městech, kde jsme dosud nebyli,“ uvedl předseda strany, která má alespoň v Brně podle odhadů odborníků i běžných tipařů velkou šanci na posílení vlivu.

Petr Fiala u volebVideo: Miroslav Homola, Právo

Jaký skutečný výsledek by Fiala pro svou stranu považoval za úspěch, říci nechtěl (při posledních komunálních volbách ODS v Brně získala 9 procent). „Víte, jak je to ošidné. Čísla mohou být třeba i docela slušná, ale konečná koalice pak nemusí výsledkům odpovídat,“ dodal lídr. Volební jednička ODS v Brně Markéta Vaňková byla v tomto sdílnější. Konečné číslo pro „modré“ by podle ní mělo být zcela jistě dvouciferné a překročit patnácti procentní hranici.

16:15 - Předem mohli vyhlásit výsledek voleb v Jevišovce na Břeclavsku. V malé obci na soutoku stejnojmenné řeky a Dyje mohou lidé „vybírat“ jen z jediné kandidátky. Výsledek tak je předem jasný.

Kandidátní listina SNK 2018 je jediná. Sedm jmen ze seznamu se patrně stane novými zastupiteli. „Nevím, proč nikdo další kandidátku nepodal. To by byla otázka spíše na někoho jiného,“ řekla Právu starosta Božena Bošiaková.

15:35 - V Brně voliči vyberou 55členné magistrátní zastupitelstvo a současně i zastupitelstva 29 městských částí. Na tzv. „velkou“ radnici letos kandiduje 22 stran, před čtyřmi lety se o přízeň lidí ucházelo jen 17 uskupení. Zvýšil se i počet kandidátů, letos voliči vybírají z 990 osob oproti 882 v roce 2014.

Zájem voličů je v Brně zatím spíše vlažný, podle členů některých z volebních komisí byl větší zájem o loňské parlamentní volby.

15:19 - V Mladé Boleslavi volil po 15. hodině předseda ČSSD Jan Hamáček. Uvedl, že účast nad 50 procent v komunálních volbách by považoval za úspěch.

Jan Hamáček u volebVideo: Radek Plavecký, Právo

„Klíčové volby pro sociální demokracii byly ty poslední do poslanecké sněmovny, kde jsme nedopadli nejlépe. Teď se snažíme stranu stabilizovat a znovu získávat důvěru voličů. Nicméně jsme ve vládě pouze tři měsíce, takže zkouškou, zda ten náš recept funguje, budou spíše volby krajské,“ dodal Hamáček.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

14:55 - Předseda KSČM Vojtěch Filip očekává volební účast přes padesát procent. „Já bych byl rád, aby byla volební účast vyšší, než před čtyřmi lety. Odhady jsou někde kolem 55 až 60 procent, kdyby to bylo ještě víc byl bych rád,“ konstatoval Filip. Výsledek komunistických kandidátů bude prý rozdílný.

Foto: Pavel Orholz, Právo

V Českých Budějovicích odvolil šéf KSČM Vojtěch Filip

„V některých obcích vyhrajeme a budeme moci složit radnici sami. Jinde to budou různé koalice a někde možná neuspějeme. Jsou místa, kde jsme nedali kandidátku, ale na některých místech máme zase úplně novou kandidátku z mladých politiků,“ konstatoval Filip.

14:49 - Před kulturním institutem Alternativa na třídě Osvoboditelů ve Zlíně, sídle volebního okrsku č. 1, postávalo několik lidí již před otevřením volebních místností.

„Nejraději bych volila cestu na zahradu, posbírat poslední jablka, ale tady je to také důležité, takže spěchám, abychom už mohli odjet,“ svěřila se šedesátiletá blondýna. „Zaškrtané už své kandidáty mám, to mě nezdrží,“ dodala a vydala se do volební místnosti mezi prvními. „Uvidíme, co s volební účastí udělá počasí, teď je brzy odhadovat cokoli,“ řekl zapisovatel komise Petr Hlaváč.

14:39 - Voliče v Ostravě upozorňují v každém okrsku na to, že některé hlasovací lístky, které dostali lidé domů, mohou být poničené a tudíž neplatné.

„Při distribuci hlasovacích lístků úředníci magistrátu zjistili mechanické poškození některých listů, a to proděravění v části se jmény kandidátů nebo porušení celistvosti, a to u hlasovacích lístků do zastupitelstva města Ostravy,“ sdělila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská s tím, že poškozeny mohou být lístky, které jsou označeny barevným pruhem po levé straně.

Foto: Pavel Karban, Právo

V Ostravě upozorňují voliče na možné poškození hlasovacích lístků do zastupitelstva města.

„Poškozený hlasovací lístek se dá vyměnit přímo ve volební místnosti,“ dodala.

14:35 - O tom, kdo bude vládnout další čtyři roky na radnicích, začali v pátek rozhodovat voliči i v Olomouckém kraji. Úvod voleb provázel poměrně značný zájem voličů. Zatímco před čtyřmi lety si pospíšili hlavně starší, tentokrát byli mezi prvními voliči zástupci všech generací.

Foto: Milan malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman ve volební místnosti

14:28 - Prezident se od volební komise dozvěděl platnost svého občanského průkazu. Následně se zajímal o to, jak rozdělit hlasovací lístky.

„Volby jsou svátek demokracie,“ uvedl prezident poté, co odvolil.

14:20 - Novináře při příchodu do volební místnosti, kde bude hlasovat prezident Miloš Zeman, prohledává ochranka. Dříve to nebývalo zvykem. Bezpečnostní opatření se změnila po incidentu, kdy na Zemana vyskočila polonahá aktivistka.

Místo  klasické volební plenty je pro prezidenta připraven stůl se židlí.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Volební místnost, kde bude volit prezident Miloš Zeman

14:13 - „To bych chtěl,” uvedl Babiš na otázku, zda hnutí ANO uhájí Prahu. „Kampaň byla výborná,” dodal. „Budu spokojen, když vyhrajeme Prahu, to je hlavní cíl, prestižní záležitost," řekl Babiš.

14:09 - „Uvidíme, jak to dopadne,” uvedl Babiš, který je zvědav, jak budu volební výsledky odpovídat preferencím. „Na vládu to nemá žádný vliv,” dodal

14:06 - Babiš hlasoval a záhy opustil volební místnost. Před ní poté poskytl vyjádření médiím.

14:05 - Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil do volební místnosti v Průhonicích s manželkou hned poté, co se otevřely její dveře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) s manželkou u volební místnosti

14:00 - Volební místnosti se otevřely, začaly komunální a senátní volby.

Volební místnosti budou v pátek otevřeny od 14 do 22 hodin. V sobotu od 8 do 14 hodin. Výsledky se dozvíme v sobotu či v neděli ráno.

V 27 volebních obvodech se konají i doplňovací volby do Senátu. Pokud v prvním kole nezíská žádný z kandidátů nadpoloviční většinu všech platných hlasů, proběhne příští týden v pátek a v sobotu druhé kolo, do něhož postoupí dvojice nejúspěšnějších kandidátů.

Lidé by si měli do volebních místností vzít občanský průkaz či cestovní pas. Pokud zapomenou hlasovací lístky, obdrží je na místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám