Hlavní obsah

První blok Temelína je zkolaudován

Právo, Petr Pokorný, Jiří Falout
TEMELÍN

Jihočeský krajský úřad vydal ve čtvrtek kolaudační rozhodnutí na první blok Jaderné elektrárny Temelín a tím dal oficiální povolení k jeho běžnému provozu. Ekologové už připravují odvolání. Rakuští aktivisté hovoří o porušení dohod z Melku.

Článek

"Rozhodnutí je v současné době doručováno účastníkům řízení a dotčeným orgánům státní správy, kteří všichni mají možnost se do patnácti dnů proti tomuto verdiktu odvolat. Případné odvolání bude řešit ministerstvo pro místní rozvoj," sdělil v pátek Právu Arnošt Máče z tiskového odboru jihočeského krajského úřadu.

Proces kolaudace více než stovky staveb v elektrárně začal v polovině loňského roku. O kolaudaci bloku zažádal ČEZ letos v říjnu, téměř po pěti letech od prvních dodávek elektřiny ze zařízení. Už od loňska má Temelín povolení od stavebního úřadu pro zkušební provoz, které platí do konce letošního roku. Současně ČEZ připravuje žádost i pro druhý blok.

Temelín ukončil zkušební provoz už loni na podzim

"Oficiální stanovisko krajského stavebního úřadu zatím k dispozici nemáme. Vzhledem k tomu, že jsme splnili veškeré zákonné podmínky, předpokládám, že jsme kolaudačním řízením úspěšně prošli," konstatoval mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Podle atomového zákona ukončila elektrárna zkušební provoz loni na podzim, kdy obdržela od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolení přejít na plný režim. Dokument povoluje provoz Temelína na deset let od spuštění štěpné reakce. U prvního bloku to znamená do roku 2010 a u druhého do roku 2012. Poté bude muset ČEZ získat nové povolení.

Rakouští aktivisté nevylučují blokády

Negativní stanovisko ke kolaudačnímu rozhodnutí zaujaly okamžitě ekologické organizace, které jsou součástí řízení. Odvolají se. "Nejprve musíme počkat, až se s písemnou podobou rozhodnutí seznámíme. Teprve na jeho základě budeme odvolání připravovat. Už jsme ale oslovili právníky," reagovala předsedkyně sdružení Jihočeské matky Dana Kuchtová.

Za jednoznačné porušení dohod z Melku označili kladné kolaudační řízení rakouští aktivisté. Předseda hornorakouského sdružení Atom Stopp Roland Egger v rozhovoru s Právem zdůraznil, že nyní je na tahu Vídeň, která musí reagovat. Má k tomu podle něj dobrou příležitost, protože Rakousko bude v příštím roce předsedat Evropské unii. "Pokud ale naše vláda nic neudělá, nevylučuji, že se opět sejdeme na hranicích při blokádách," zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám