Hlavní obsah

První AstraZeneca dorazí už v pondělí

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkovací látka od společnosti AstraZeneca nejspíš přijde do ČR dřív, než se čekalo, a to už v pondělí 8. února. V úterý o tom informoval twitterový účet chytré karantény spadající pod ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína od AstraZenecy.

Článek

„Od 8. února by měly chodit i vakcíny od AstraZenecy, 81 tisíc dávek,“ stojí v příspěvku. Mluvčí resortu Barbora Peterová informaci v úterý potvrdila. Počet vakcín se týká dodávek za únor.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) původně odhadoval, že první várky vakcíny budou v ČR během dvou až tří týdnů po schválení Evropskou komisí. Ta látku oficiálně povolila 29. ledna. Vakcína je stejně jako dvě dosavadní používané v Česku určena ke dvěma očkováním.

Sedm dávek místo pěti?

Blatný v pondělí uvedl, že do ČR v únoru dorazí 335 790 dávek od firmy Pfizer/BioNTech a 110 tisíc dávek firmy Moderna. Dvě třetiny dávek od Pfizeru půjdou na přeočkování lidí, kteří již dostali první dávku.

Otazníky stále visí nad ruskou vakcínou Sputnik. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý Právu řekl, že pokud by Evropská léková agentura (EMA) látku schválila, byl by pro nákup. „Jsem pro, abychom použili veškeré dostupné prostředky v boji proti koronaviru, ale musejí platit stejné podmínky,“ řekl Hamáček. „Odborníci říkají, že vakcíny jak z Číny, tak ruský sputnik jsou na úrovni těch západních,“ dodal.

Jedna lahvička Pfizeru obsahuje pět dávek vakcíny, v různých zemích Evropy včetně Česka se ale běžně vytahuje dávek šest. V helsinské nemocnici ve Finsku z jedné lahvičky Pfizer zdravotní sestra dokonce vymáčkla sedm dávek, tento postup dokonce schválil tamní zdravotní úřad. Jeho česká obdoba Státní ústav pro kontrolu léčiv takový postup ale nedoporučil.

Sputnik V má účinnost přes 90 procent

Koronavirus

„Lahvička standardně obsahuje materiál na pět dávek. Evropská léková agentura upřesnila podmínky, za jakých je možné odebrat dávek šest, což se promítlo i do aktuální verze informací o přípravku,“ řekla Právu mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Zároveň podle ní EMA ale upozornila, že pokud v injekční lahvičce po natažení páté dávky nezbývá plná dávka vakcíny (0,3 ml), injekční lahvička musí být zlikvidována i se zbývajícím obsahem. „Nadále platí, že není přípustné získat jednu úplnou dávku kombinací obsahu z více injekčních lahviček vakcíny. SÚKL doporučuje držet se těchto platných postupů,“ doplnila.

AstraZeneca bude i pro lidi starší 65 let, počítá ministr Blatný

Koronavirus

Také Babišův poradce Roman Prymula upozornil, že se nesmí kombinovat dávky z více lahviček. „Pokud vím, tak sedm dávek se dá získat přibližně z jedné lahvičky z pěti. Oficiálně to povolené není,“ řekl Právu. Společnost Pfizer/BioNTech navíc uzavřela s Evropou smlouvu na počet jednotlivých dávek, nikoliv lahviček.

K úterku bylo v ČR naočkováno 280 066 lidí, tento údaj pochází ale vždy z rána a během dne číslo narůstá. Vývoj pandemie stagnuje, k pondělnímu ránu bylo nově pozitivních 7117 lidí, zhruba o 200 víc než před týdnem. Klesl ale poměr pozitivních testů na 25 procent.

Už neplatí, že rizikový kontakt je nad 15 minut, řekl Prymula

Domácí

Zastavil se víkendový pokles počtu hospitalizovaných: za pondělí stoupl zhruba o 400 na 5854. Počet pacientů ve vážném stavu se zvýšil na 988. S covidem zemřelo 16 545 lidí, stále umírá v průměru až 150 lidí denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám