Hlavní obsah

Průzkumníci se loučili před odletem do Afghánistánu

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

Slavnostním nástupem se ve čtvrtek rozloučili příslušníci 102. průzkumného praporu v Prostějově s představiteli Armády ČR, zástupci města a rodinami před odletem do Afghánistánu. Třetí kontingent Armády ČR se v sestavě Provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Badakšan zapojí v mnohonárodní operaci ISAF pod německým velením spolu s dánskými vojáky do mezinárodní mise na podporu a obnovu severozápadního Afghánistánu.

Článek

"Je to náročná mise a naši vojáci jsou perfektně připraveni. Pro naše, německé i dánské vojáky platí nyní zvýšená bezpečnostní opatření, která odpovídají míře rizika, které tam je," uvedl zástupce náčelníka Generálního štábu a ředitel Společného operačního centra Ministerstva obrany generálmajor Emil Pupiš.

Doplnil, že v Afghánistánu budou nyní působit tři naše kontingenty. "Na letišti v Kábulu budou ženisté a pohotovostní služby, ve Fayzabádu budou příslušníci 102. praporu a ve východní části budou působit příslušníci speciálních sil. Na letišti v Kábulu je naším úkolem zajišťovat minovou bezpečnost. Vojáci kontrolují všechna vozidla mířící do letiště, podílejí se na likvidaci munice a min, které tu jsou ještě od ruské přítomnosti. Vojáci v provinčním rekonstrukčním týmu se podílejí na zajištění bezpečnosti prostoru, aby místní vláda mohla vládnout," informoval Pupiš.

Vojáci mají obavy, ale jsou připravení

"Obavy má každý, ať už má za sebou třetí nebo čtvrtou zahraniční misi," svěřil se jeden z vojáků Boris Salim. "Strach je vždy, ale záleží, jak je člověk připraven. Odloučení je těžké, ale záleží na tom, jak ho podpoří rodina a já to zázemí mám. Věřím, že budeme v kontaktu přes telefon a internet," dodal Salim a pochlubil se fotografií dcery se psem, která ho bude jako talisman provázet. S vojáky z Prostějova míří do Afghánistánu i skupina pyrotechniků z Bechyně, v jejichž řadách je i vojenský kaplan Jan Beneš. "V zahraniční misi musím dělat vojákům něco jako tátu, často potřebují morální oporu. Nejde o to, převracet je na víru, ale podpořit je v těžkých chvílích."

Do Afghánistánu odletí první část jednotky z Přerova v pondělí, další budou následovat tak, aby na místě byl celý kontingent nejpozději do 12. dubna. V zemi má jednotka působit půl roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám