Hlavní obsah

Průzkum: Většině lidí by nevadilo vyvlastňování

Právo, luk
PRAHA

Podle většiny lidí (57 %) by měl mít stát možnost vyvlastnit pozemky z důvodu výstavby velkých továren, které zajistí pracovní místa. Proti vyvlastňování se vyslovilo 43 procent lidí. Vyplývá to z bleskového výzkumu agentury PSB, kterou si zadala soc. dem. Výsledky má Právo k dispozici.

Článek

Zajímavé jsou výsledky mezi skupinami voličů jednotlivých stran. Vyplývá z nich například, že pro vyvlastňování je i většina přívrženců KDU-ČSL (54 %), tedy strany, která se proti podobnému postupu ostře vyhraňuje.

Souhlas s vyvlastněním ve veřejném zájmu
.ČSSDODSKSČMKDU-ČSL
ANO68467254
NE32542846
Zdroj: PSB, ČSSD. Údaje jsou v procentech a znamenají odpovědi voličů jednotlivých stran.

"Občané České republiky nejsou proti vyvlastňování ve veřejném zájmu, pokud by k němu docházelo ve výjimečných případech. Za takové považují výstavbu nových velkých továren, které přinesou mnoho pracovních míst, a do této kategorie řadí i výstavbu továrny Hyundai na severní Moravě," uvedli autoři výzkumu.

S vyvlastňováním ve veřejném zájmu souhlasí 59 procent, pokud by se konalo výjimečně. V širším měřítku by jej schvalovalo 13 procent a 28 procent soudí, že se nemá vyvlastňovat za žádných okolností.

Samotní obyvatelé severní Moravy mají podle autorů výzkumu v otázce vyvlastnění pozemků pro Hyundai více jasno. Je mezi nimi menší podíl odpovědí "nevím" oproti celé republice. Pro vyvlastnění bylo 47 procent, proti třetina (33 %) a pětina (20 %) nevěděla.

Může stát vyvlastnit pozemky pro Hyundai?
(obyvatelé severní Moravy)
.ČSSDODSKSČMKDU-ČSL
ANO60336849
NE24461728
NEVÍ17211423
Zdroj: PSB, ČSSD. Údaje jsou v procentech a znamenají odpovědi voličů jednotlivých stran.

Česká ústavní Listina základních práv a svobod umožňuje vyvlastnění pouze ve veřejném zájmu, na základě zákona a za náhradu.

Dotázaní pro rozvoj vztahů s Čínou

Výzkum se dotazoval také na obchodní vztahy Česka s Čínou. Jasná většina (80 %) soudí, že by se měly dále rozvíjet. Šetření zaznamenalo návštěvu čínského premiéra Wen Ťia-paa v Praze. Právě obchodní vztahy byly hlavním tématem jednání s českými politiky.

S rozvojem hospodářských vztahů s Čínou souhlasí jasná většina voličů všech čtyř nejsilnějších stran.

Další otázka směřovala na to, zda by se měli čeští politici při jednáních s čínskými protějšky věnovat především hospodářské spolupráci, nebo porušování lidských práv. Obchodní vztahy uvedlo 80 procent, lidská práva 20. Hospodářství zmiňovali častěji příznivci KSČM a soc. dem., vyslovila se pro něj však i většina voličů ODS a lidovců.

Průzkum proběhl 13. prosince na reprezentativním vzorku 671 občanů. Statistickou odchylku výzkumníci uvedli ve výši 3,78 procenta. Průzkum si zadal mediální poradce ČSSD, evropská pobočka americké agentury Penn, Schoen and Berland (PSB).

Reklama

Výběr článků

Načítám