Hlavní obsah

Průzkum: ČSSD a SPD by se nedostaly do Sněmovny

Novinky, jas
Aktualizováno

Podle volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi by zvítězilo hnutí ANO se ziskem 31,5 procenta. Piráti by dostali 17 procent a ODS 12,5 procenta. Na sedm procent by dosáhli komunisté, TOP 09 by dostala šest a lidovci spolu se STAN shodně pět procent. Neuspěla by ČSSD ani SPD.

Článek

Podle modelu by sociální demokraté dostali stejně jako SPD 4,5 procenta hlasů, což by jim neumožnilo překročit pětiprocentní kvorum nutné pro vstup do Sněmovny. Pokles SPD je dlouhodobý a agentura hovoří v případě tohoto hnutí o „zřejmém trendu”.

V průzkumu figuruje ještě hnutí Trikolóra, které by získalo 3,5 procenta hlasů.

Oproti září si o 1,5 procentního bodu polepšili Piráti a hnutí ANO. O dva procentní body oslabila ODS, 1,5 procentního bodu ztratila SPD.

„Data ukazují, že nově ustanovené hnutí Trikolóra čerpalo podstatnou část svých příznivců právě od SPD (těch s vyšším vzděláním), dále od ANO a ODS,“ uvedla agentura.

ODS oslabuje, Trikolóra posiluje

Domácí

Podle přepočtu Práva by ANO obsadilo 87 křesel, Piráti 43 a ODS 30. Komunisté by měli 16 zástupců, TOP 09 10 a lidovci se STAN po sedmi poslancích.

„Souhrnná analýza za poslední tři vlny ukazuje, že zisk hnutí ANO s věkem voličů významně roste a se vzděláním naopak klesá. Podobný profil z hlediska věku nalezneme v rámci elektorátu KSČM,“ uvádí průzkum, podle něhož je opačný trend u Pirátů, kteří oslovují mladší voliče a lidi s vyšším vzděláním. Podobně je to rovněž u hnutí STAN, ODS a TOP 09.

Průzkum proběhl od 12. října do 1. listopadu a zapojilo se do něj 879 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám