Hlavní obsah

Průvod Roma Pride prošel Prahou

Právo, ČTK, trj
Praha
Aktualizováno

V centru Prahy se v neděli konal pochod romské hrdosti. Průvod Roma Pride vyrazil kolem 13:00 ze Staroměstského náměstí na Pražský hrad. Pořadatelé svou akcí chtějí přiblížit romskou kulturu a upozornit na problémy menšiny v Česku. Pochod, kterého se zúčastnil také předseda Strany zelených (SZ) Ondřej Liška, čítal asi 200 lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Romský pochod v PrazeVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Pochodující nesli transparenty Roma Sam (jsme Romové), Opre Roma (Romové vzhůru) či Politika sociální integrace selhala.

Objevil se rovněž transparent Stop pogromům a Nenávist není řešení. Skandovalo se: „Pane prezidente, zastavte rasismus“ a „Černý, bílý spojme síly“. Cesta účastníků kulturního protestu, pochodu romské hrdosti, na který přijeli lidé z Ústecka a Ostravy, na Hradčanské náměstí, se obešla bez incidentů. Zaujala také turisty.

„Vymezujeme se proti násilným akcím," řekl Štefan Horvath, který přijel z Duchcova.

Rom Jozef Miker, který kandiduje za SZ na Ústecku, řekl, že v Česku se rasismus uplatňuje shora. "U nás je především statni rasismus, až pak zdola. Žádného politika nezajímá, jak Romové žijí."

V chrámu sv. Mikuláše k demonstrantům promluvil husitský farář Stanislav Jurek. "Uznáváme, že Romové mají nárok na svou hrdost," řekl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference před pochodem Roma Pride

Čtvrt miliónu Romů v ČR

Podle odhadů je v ČR asi čtvrt miliónu Romů. Zhruba třetina z nich žije v chudinských domech a čtvrtích. Dospělí tam bývají bez práce, celé rodiny jsou závislé na dávkách a děti končívají ve "zvláštních školách", takže si obvykle uzavírají cestu k vyššímu vzdělání a lepšímu uplatnění. Situace se podle expertů a ochránců lidských práv zhoršuje a ghett přibývá. Extremisté pořádají protiromské pochody. Stále častěji se do nich zapojují i ostatní obyvatelé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference před pochodem Roma Pride

Pochod je součástí celodenního programu. Účastníci si mohli od 10:00 vyrobit transparenty v klubu K4 v Celetné, kde je i výstava. Na Staroměstském náměstí v informačním stánku bylo možné podepsat dvě petice. Představilo se tam i Muzeum romské kultury. Akci doplnily semináře o hip hopu a romském aktivismu. Večer se koná společná večeře, bohoslužba a koncert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám