Hlavní obsah

Prudké bouřky způsobily záplavy na Kroměřížsku

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, Novinky, ČTK, kij, jr

Prudké bouřky, které odpoledne zasáhly části Moravy a Slezska, potvrdily čtvrteční varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Velmi silná bouřka s krupobitím a lijákem zasáhla Kroměřížsko a Vyškovsko. Největší škody způsobila voda v Pačlavicích, Pornicích a krátce na to ve Věžkách, Zlobicích a Bojanovicích. Živel si naštěstí nevyžádal žádná zranění.

Článek

Přívaly deště vyplavily z polí na silnice nánosy bahna, které na vozovkách utvořily vrstvy o několika desítkách centimetrů. Hasiči vyjeli k několika domům se zaplavenými sklepy, kde je přes půl metru vody a bahna. Hustý déšť a zatopené a zabahněné silnice komplikovaly dopravu.

V některých domech voda dosahovala až do výšky půl metru. Hasiči nasadili veškerou techniku, vodu postupně odčerpávali. Po opadnutí vody v potoce se situace výrazně zlepšila. Na silnice vyjely proudnice a další technické vozy, které opláchly naplaveniny. Dopravu v zasažené oblasti řídila policie.

Lidé pomáhali vyplaveným sousedům

"V některých domech voda a bahno lidem zaplavily i obytné místnosti. Většina domů je ale vícepodlažních, takže asi nikdo z občanů nebude potřebovat náhradní ubytování," uvedl mluvčí hasičů.

Ve všech obcích se okamžitě po události zvedla vlna solidarity. Do úklidu se zapojili hlavně sousedé, které bouře nepostihla. Z okolí se sjeli i dobrovolníci. Materiální škody v obcích budou podle hasičů zřejmě vysoké, podle předběžných odhadů voda zaplavila asi stovku domů. Z hospodářských stavení se podařilo zachránit několik domácích zvířat. Hasiči vyjížděli i v Karviné

Bouřka se odpoledne přehnala například Karvinou. Hasiči kvůli ní museli zasahovat na několika místech.

"Silný liják zatopil jednu silnici, museli jsme odčerpávat vodu z několika sklepů a z jednoho firemního skladu," uvedl operační důstojník karvinských hasičů. Navíc vyčistili několik ucpaných kanalizačních poklopů, aby voda nezatopila další cesty. Podle operačního důstojníka se situace po průtrži naštěstí rychle uklidnila. "Volalo nám hodně lidí, ale když jsme k nim přijeli, tak už většinou voda opadla. Škody by měly být minimální," konstatoval.

Přes intenzivní bouřky panuje v Česku sucho

Silné bouřky trápí Česko v posledních 14 dnech, země přesto trpí suchem. Voda se totiž během přívalových lijáků nestačí vsáknout a pouze steče. Deště jsou navíc jen místní a někde neviděli dešťovou kapku už mnoho týdnů.

Další bouřky a silné lijáky čekají meteorologové v pátek na západě Čech, v sobotu už by pak mělo pršet na většině území. Teploty se i přesto udrží vysoko - dosáhnout až na 31 stupňů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám