Hlavní obsah

Provoz na silnicích komplikuje čerstvý sníh

Zvýšenou pozornost musejí věnovat řízení vozidel především motoristé na východě ČR. Čerstvě napadaný sníh v Jeseníkách a Beskydech zkomplikoval jízdu řidičům, kteří cestují v horských oblastech. Vanoucí vítr vytváří sněhové jazyky, silničáři proto doporučují opatrnost.

Článek

Všechny udržované silnice ve Zlínském kraji jsou v pondělí ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Vsetínsku dopravu místy komplikují sněhové jazyky, které se vlivem silného větru tvoří především na vozovkách nižších tříd. V horských oblastech připadlo až deset centimetrů sněhu.

Silnice nižších tříd pokrývá zajetá vrstva sněhu od pěti do 15 centimetrů krytá posypem. Do hor je nutná zimní výbava vozidla, neměly by chybět ani sněhové řetězy.

Nový sníh v noci pokryl silnice ve vyšších polohách na Šumpersku a Jesenicku v Olomouckém kraji. Sněžilo i na Olomoucku, kde se v okolí Potštátu tvoří sněhové jazyky. Na hlavním silničním tahu mezi Přerovem a Hulínem je u obce Říkovice vozovka namrzlá.

Sjízdnost silnic na Vysočině komplikují sněhové přeháňky a místy i nesouvislá vrstva zledovatělého sněhu. Přes noc ho napadlo kolem pěti centimetrů. Všechny komunikace jsou ale podle dispečinků zimní služby silničářů se zvýšenou pozorností sjízdné.

I chemicky ošetřované trasy jsou místy se sněhovým popraškem do dvou centimetrů. Kvůli obtížným podmínkám v pondělí byla dálnice D1 oříškem pro řidiče. V pondělí ráno na ní  v několika úsecích v obou směrech havarovaly kamióny. [celá zpráva]

Sněhové přeháňky jsou i na severu Čech

severních Čechách komplikují sněhové přeháňky a silný vítr cestování řidičům v Krušných horách. Na Mostecku a Chomutovsku je vlivem srážek snížená dohlednost. V nižších polohách jsou komunikace suché nebo mokré po chemickém ošetření. Silný vítr fouká také ve Šluknovském výběžku. Na silnicích jsou zbytky sněhu s vyjetými kolejemi.

Velké rozdíly ve sjízdnosti silnic se objevovaly v pondělí ráno v Libereckém kraji. Zatímco v Liberci a okolí hustě sněžilo a foukal vítr, na Českolipsku a Semilsku bylo jasno nebo polojasno a beze srážek. Na některých vozovkách proto silničáři doporučovali motoristům velkou opatrnost, jiné označili za sjízdné bez omezení.

Dopravní komunikace ve středních Čechách jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Na části území kraje jsou holé a mokré po chemickém ošetření. Ujetá vrstva sněhu krytá posypem se nachází na silnicích nižších tříd na Rakovnicku, Berounsku, Praze-západ, Benešovsku.

Jihočeské silnice jsou v pondělí sjízdné, lokálně si ale musejí být řidiči ostražití kvůli sněžení či sněhovým přeháňkám. Na hlavních tazích zůstává po chemickém ošetření rozbředlý sníh, až pěticentimetrová vrstva ujetého sněhu krytá posypem leží na vozovkách nižších tříd.

Všechny silnice ve východních Čechách byly v pondělí ráno sjízdné. Ve vyšších polohách Náchodska, Trutnovska, Rychnovska, Hlinecka, Moravskotřebovska, Lanškrounska, Chrudimska, Žamberecka a v Železných horách sněžilo. Na silnice napadly zhruba čtyři centimetry nového sněhu. Teploty se pohybovaly od mínus tří do mínus 11 stupňů (Poličsko). Některé vozovky, zejména na Žamberecku, namrzají kvůli vodě vytékající z tajících sněhových bariér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám