Hlavní obsah

Prověrka: Dalík a Večerek zatčeni a stíháni nezákonně

OSTRAVA

Podle prověrky Krajského státního zastupitelství v Ostravě bylo zahájení stíhání tajemníka šéfa ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka v kauze údajného úplatku pro poslance US - DEU Zdeňka Kořistku nezákonné. Ve čtvrtek tak rozhodla krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová, která zpochybnila i výpověď Kořistky na detektoru lži.

Foto: MDZ
Článek

"Ne všechny odpovědi Zdeňka Kořistky lze vyhodnotit jako pravdivé, a to zejména ty vztahující se k nejzávažnějším skutečnostem," informovala státní zástupkyně Andělová.

"Výsledky prověřování zůstaly na bázi tvrzení proti tvrzení. Policie nezískala další usvědčující důkaz.  Svědčí to o tom, že rozhodnutí o zahájení trestního stíhání Dalíka a Večerka ze dne 30.9.2004 pro trestný čin podplácení bylo vydáno nezákonně," uvedla Andělová.

Podle výsledků prověrky se několika pochybení dopustil i dozorový státní zástupce. "Dopustil se několika pochybení, když tento postup policie přinejmenším toleroval a nijak na něj prostředky, které mu dává zákon v rámci dozoru, nereagoval," uvedla Andělová.

"Především neměl akceptovat žádost policie o sdělení údajů, které jsou předmětem bankovního tajemství," uvedla s tím, že každý občan by měl mít právní jistotu, že bankovní tajemství nebude porušováno a účelově zneužíváno v rozporu se zákonem.

Kořistka trvá na svém

Kořistka byl oznámením krajské žalobkyně zaskočen, ale na své výpovědi trvá. "Jsem přesvědčen, že jsem na detektoru lži vypovídal pravdivě. Tlumočil jsem jen výsledek, který mi sdělila policie. Zdá se mi to nepochopitelné," řekl v úterý ČTK Kořistka.

Fakt, že státní zástupkyně doporučila zrušit obvinění Dalíka a Večerka a jejich zatčení označila za nezákonné, nechtěl příliš komentovat. "To jsou věci, které jdou mimo mě. Nevím, proč se tak rozhodla. Policii jsem poskytl veškeré informace. Věřím, že se celý případ vyšetří bez politických tlaků," uvedl Kořistka.

Odmítl názory, že policie má tendenci vyšetřování zmanipulovat.

ODS zprávou potěšena

Stanovisko ostravského krajského státního zastupitelství zjevně potěšilo ODS. "Jde o potvrzení všech výhrad, které jsem doposud u policie jako stínový ministr vznášel," řekl novinářům místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS). Zopakoval svůj názor, že policie nekonala profesionálně, objektivně a už vůbec ne nezávisle. Langer věří, že postoj krajského státního zastupitelství nezůstane bez odezvy uvnitř policie a "že se k němu postaví čelem jak policejní prezident, tak také ministr vnitra".

Zastupitelství podle Langra také potvrdilo, že výsledek testu na detektoru lži byl pouze Kořistkovou interpretací, že lze přístroj obelhat, a proto nemůže být použit jako důkaz u soudu. Langer připomněl převoz Dalíka s Večerkem vrtulníkem z Prahy do Ostravy. "Věřím, že když už nic jiného, tak alespoň ti policisté, kteří toto divadlo sehráli, ten výlet vrtulníkem zaplatí ze svého."

Ministr vnitra František Bublan nejdříve nechtěl výrok krajské státní zástupkyně komentovat. Na opakované dotazy novinářů pak poznamenal: "Já jsem mluvil o detektoru lži, a tam ten výsledek byl pro pana poslance Kořistku pozitivní. Za tím si stojím," uvedl s tím, že "vyhodnotit výsledky detektoru lži státní zástupkyně určitě neumí, protože to musí být odborník a specialista. Takže nevím, jak dospěla k tomu názoru."

Výsledek testu podle svých slov dostal od policistů-specialistů na detektor lži, nikoli od vyšetřovatelů. Vyhodnotit zkoušku podle ministra umí odborník, který se touto problematikou nezabývá týden, ale třeba několik let. Výrok o nezákonnosti zadržení Dalíka s Večerkem Bublan odmítl hodnotit.

Místopředseda US-DEU František Pelc zdůraznil, že jeho strana nemá žádný důvod znevěrohodňovat Kořistkův dosavadní přístup, který podle něj k celé věci postupoval vždy korektně.

"Já osobně, teď hovořím za Františka Pelce, považuji prohlášení státní zástupkyně tohoto druhu, který v podstatě již hodnotí jednotlivé aktéry dopředu, za zcela nepřijatelné." Takto by podle Pelce státní zastupitelství fungovat nemělo.

Kořistka: je to nepřijatelné

Stejně se odpoledne vyjádřil ve Sněmovně Kořistka: "Považuji vyjádření krajské státní zástupkyně za naprosto skandální, když v této fázi vyšetřování označí jednoho ze svědků za člověka nedůvěryhodného, že nehovoří pravdu. Jsem přesvědčen o tom, že je to jasně politické prohlášení, které ji nepřísluší," reagoval Kořistka.

Pelc, podobně jako Bublan, odmítl slova Andělové zpochybňující Kořistkův test na detektoru: "Při vší úctě k státní zástupkyni, kterou jsem v životě neviděl, si troufám tvrdit, že ona není ten institut, který dokáže objektivně hodnotit, zda výsledky detektoru byly takové nebo onaké." Pelce podle jeho slov překvapuje, že státní zástupkyně práci s detektorem rozumí. "Chci jenom pevně věřit v to, že to nemá nějaké politické pozadí," dodal Pelc.

"Myslím, že je to záležitost orgánů činných v trestním řízení. Politizace případu ze strany ODS ale není šťastná," řekl Novinkám místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Nemyslí si, že by se provedenou prověrkou potvrzovaly pochybnosti ODS o nezávislosti policie.

Transport vrtulníkem

Dalík s Večerkem byli zadržení 30. září. Vyšetřovatel jim poté sdělil obvinění z trestného činu úplatkářství. Oba byli transportováni vrtulníkem do Ostravy, kde policie žádala uvalení vazby na oba obviněné.

Dozorující státní zástupce uvalení vazby podle policie přislíbil. Ostravský státní zástupce, tedy nadřízený dozorujícího žalobce, ale vazbu neschválil a Dalíka s Večerkem nechal propustit na svobodu.

Výběr článků

Načítám