Hlavní obsah

Protopopová tvrdí, že nikomu v životě nevyhrožovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), v němž pracuje lékařka Dita Protopopová, v obecné rovině konstatoval, že všechny lékařské zprávy, které sepsala o pacientech v období, do něhož spadá pobyt Andreje Babiše mladšího na Krymu, jsou v pořádku.

Foto: Hnutí ANO

Dita Protopopová

Článek

Podle NUDZ, který se nemůže vyjadřovat ke konkrétním pacientům, jsou zprávy „v souladu jak s lékařskou etikou, tak ve shodě se skutečností a nedošlo v nich k žádnému pochybení”.

„Upozorňujeme též na fakt, že lékař může psát zprávu pro policii o svém pacientovi jen v případě, že s tímto pacient souhlasí nebo o to sám požádá,” uvedl ústav s poukazem na slova Babiše juniora, jehož překvapilo, že nějaká takováto zpráva, jejíž autorkou má být právě Protopopová, existuje.

V tiskové zprávě, kterou ústav ve středu zveřejnil, je rovněž zmíněno prohlášení lékařky, že „nikdy v životě žádnému pacientovi nevyhrožovala hospitalizací, natož aby mu nabízela nějaké alternativy, které by mohly vyznít jako nátlak”.

Hospitalizaci žádá pacient či opatrovník

O nátlaku hovořil Babiš junior v reportáži serveru Seznam Zprávy s tím, že dostal na výběr mezi nucenou hospitalizací a „prázdninovým pobytem”, který upřednostnil, a následně byl podle svých slov proti své vůli převezen na Krym.

Podle NUDZ je však hospitalizace možná pouze na žádost pacienta, případně za podmínek, které stanovuje zákon. Pacient musí být nebezpečný sobě či okolí, případně není schopen dát souhlas. Nedobrovolná hospitalizace se navíc musí hlásit soudu, který následně posuzuje její oprávněnost.

„Situaci ovšem mění, jestliže dotyčný či jeho zákonný opatrovník podepíší dobrovolný a informovaný souhlas s léčbou,” připomněl ústav.

Babiš junior v reportáži hovoří o tom, že na Krymu skončil kvůli svému „pečovateli”, kterým podle něj byl manžel Andrey Protopopové a řidič Agrofertu Petr Protopopov. Ten se k případu nevyjadřuje.

NUDZ na margo zveřejněných informací uvádí, že Protopopov nikdy nebyl jeho zaměstnancem a nikdo jej v ústavu nezná. „Za jeho chování, eventuálně za to, zda ze své vůle pomáhá s rehabilitací kohokoliv ve svém volném čase, nenese NUDZ naprosto žádnou zodpovědnost,” uvedl ústav.

Babišův syn Andrej Babiš mladší serveru Seznam Zprávy, jehož reportéři ho zastihli ve Švýcarsku, řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka. Podle svých slov byl odvezen na ukrajinský poloostrov Krym anektovaný Ruskem. Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z Česka odjel dobrovolně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám