Hlavní obsah

Protokoly bývalé studentky Řápkové jsou prázdné, říká Pospíšil

Právo, Ivan Blažek, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V protokolech u každého studenta na právnické fakultě v Plzni je napsáno, kdy a kým byl zkoušen, jakou známku dostal a je tam podpis učitele, ale u nynější chomutovské primátorky Ivany Řápkové jsou ta políčka prázdná, řekl Právu čerstvě zvolený děkan plzeňských práv Jiří Pospíšil.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Starostka Chomutova Ivana Řápková

Článek

Chomutovská primátorka Ivana Řápková podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajné ztrátě jejích studijních záznamů a diplomové práce z plzeňské právnické fakulty. Ztratily se skutečně záznamy o jejím studiu?

Ne. Ty protokoly tam jsou, akorát jsou prázdné. Na jednotlivých katedrách jsou archy a u každého studenta je v nich napsáno, kdy a kým byl zkoušen, jakou známku dostal a je tam podpis učitele. U ní jsou ta políčka prázdná, nevyplněná. A tak to v jejím případě vypadá na katedře trestního práva i na dalších katedrách. Že by ze strany fakulty došlo ke ztrátě interních protokolů o jejích zkouškách víceméně vylučuji.

Fakulta má ve svých věcech neuvěřitelný nepořádek. To cituji vyjádření Řápkové...

Ve věci, o které se bavíme, tedy v evidenci zkoušek, nepořádek neshledávám, ale to je můj subjektivní názor. Jiná věc je známý problém chybějících klasifikačních prací. Provádíme jejich revizi a doplňujeme je do knihovny.

Je primátorka Řápková zralá na odebrání titulu?

To musí posoudit komise zřízená rektorem, které jsme předali příslušné dokumenty, rozhodnout musí rektor. Já považuji fakt, že u paní Řápkové chybějí zápisy v protokolech, za závažný.

Marek Benda zřejmě ztratí titul kvůli příliš krátké rigorózní práci. Jak jej může získat zpět?

Každý, kdo splňuje dané podmínky, například má magisterské právnické vzdělání, může požádat o obhajobu své rigorózní práce. Nikde není napsáno, že když jednou neuspěl, tak že se nemůže hlásit znovu. Připomínám, že už se nejedná o studium, takový člověk není naším studentem, jde výlučně o obhajobu rigorózní práce.

Řápková je z ODS, Benda je z ODS, vy jste z ODS. Sociálním demokratům se tato kombinace příliš nelíbí, bojí se zametání problémů pod koberec...

Vy sám jako nezávislý novinář můžete vidět, že se v kauze paní Řápkové pod koberec nic nezametá, spíše naopak, Jen člověk, který ztrácí soudnost, si může myslet, že tu něco zametáme pod koberec, když na nás paní Řápková podává trestní oznámení. Navíc, celou kauzu vyšetřuje komise zřízená rektorem, i konečné rozhodnutí bude mít pan rektor. A ten je členem ČSSD. A já na rozdíl od ČSSD nemám pochyby o tom, že pan rektor je velmi seriózní a objektivní člověk a že rozhodne spravedlivě.

Jste první čtyři dny ve funkci děkana. Kam se pohnula reforma fakulty?

Z těch čtyř dnů jsem první strávil na promocích a poslední léčením chřipky. Připravuji si ale koncepci na papír a hlavně komunikuji s jednotlivými lidmi z fakulty, dávám dohromady reformní tým.

Řápkové hrozí vyhazov z kandidátky ODS
Kauzy Marka Bendy a Ivany Řápkové začínají dělat značné potíže ODS. Zatímco podle některých hlasů by se měl Benda vzdát funkce šéfa ústavně-právního výboru Sněmovny, chomutovské primátorce hrozí vyhazov z kandidátky do Sněmovny.
Místopředseda ODS Petr Bendl v pátek pro Právo prohlásil, že by Řápková měla odstoupit z kandidátky v Ústeckém kraji, pokud se nezbaví podezření kolem studia na plzeňských právech.
„Pokud to nevysvětlí, tak ne,“ odpověděl Bendl na otázku, zda by Řápková měla zůstat na kandidátce. „Z mého pohledu to paní Řápková nevysvětlila dostatečně,“ domnívá se. Smířlivější byl k Bendovi. Uvítal jeho prohlášení, že chce složit rigorózní zkoušku znovu.
Řápková je v Ústeckém regionu dvojkou za místopředsedou strany Petrem Gandalovičem - postavit by se měli mimo jiné šéfovi soc. dem. Jiřímu Paroubkovi. Řápková byla přitom až do plzeňské aféry považována za zbraň ODS. Očekávalo se, že přitáhne část voličů svou tvrdou politikou vůči neplatičům, zejména Romům.
Gandalovič je vůči Řápkové opatrnější. Soudí, že dokud fakulta její studium neprošetří, nelze z případu vyvozovat důsledky. Pokud by vyšetřování prokázalo, že primátorka řádně nestudovala, ODS na to bude podle něho odpovídajícím způsobem reagovat.
Podobný názor jako Bendl má místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která by nedávala do jedné skupiny Bendu a Řápkovou. „Nad tou visí daleko víc otazníků a vůbec se neví, za jakých podmínek vystudovala. Má hodně co vysvětlovat,“ řekla Němcová Právu. I podle ní by v případě, že nevysvětlí své studium, neměla Řápková kandidovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám