Hlavní obsah

Protipovodňová opatření se rušit nebudou, zase má hodně pršet

Právo, Novinky, val, rap
Praha
Aktualizováno

Ústřední protipovodňová komise nevyloučila, že by se v následujících dnech mohly vrátit povodně. ČHMÚ totiž v příštím týdnu očekává vydatné srážky, a to zejména v již zasažených oblastech. Komise proto nařídila zachovat protipovodňová opatření.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na snímku pohled na rozvodněnou Vltavu a Pražský hrad z Jiráskova mostu

Článek

"Není vyloučena situace, že v zasažené části republiky dojde k intenzivním srážkám," konstatoval ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Vycházel přitom z prohlášení náměstkyně Českého hydrometeorologického ústavu Pavly Skřivánkové. Podle ní se vydatné srážky vrátí především v neděli a v pondělí, a to zejména v Čechách. Místy se mohou vyskytnout i bouřky, v pondělí může v západní polovině republiky napadnout až 40 milimetrů srážek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protipovodňové stěny i uzavírky silnic v Praze zůstávajíVideo: Reuters

"Počínaje dneškem a zejména o víkendu očekáváme výskyt lokálních bouřek. V důsledku těchto srážek mohou hladiny, zejména menších toků, kolísat nebo stoupat," varoval v pátek ČHMÚ s tím, že půda v oblastech zasažených povodněmi je již nasycená a vzestupy hladin mohou být velmi rychlé, dokonce i na stupně povodňové aktivity.

Komise proto nařídila zachovat v zasažených oblastech protipovodňová opatření ve stávající podobě. Povodí Vltavy, Labe a Ohře stanovila zvláštní pravidla pro manipulace s hladinami řek. Vodohospodáři mají tvořit rezervy na přehradách.

Vltavská kaskáda dál upouští vodu

Varování berou vážně i ve středočeských obcích, kde také neplánují rušení protipovodňových opatření. "Nechceme šířit paniku, celkově by neměly být velké srážky, ale jsou hlášené lokální bouřky. Nikdo zatím netuší, kde udeří, ale mohlo by spadnout v některých lokalitách až 70 mm srážek," varoval hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Vltavská kaskáda dál vypouští více vody, než do ní přitéká, aby si vytvořila prázdný prostor.

"Mám informace, že Orlík měl včera zásobní prostor pro 60 miliónů kubíků vody, nyní (v pátek odpoledne, pozn. red.) má přes 100 miliónů kubíků a v neděli by měla být zásoba přes 120 miliónů kubíků, takže je prostor pro případné srážky, které by se valily z jižních Čech," uvedl hejtman.

ČHMÚ podle Skřivánkové bedlivě sleduje situaci, v současné době ale není schopen přesně určit, kde by se měly srážky vyskytnout. Meteorologické modely se podle ní mění zhruba každých šest hodin. "Každý běh modelu centrum srážek mění," uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám