Hlavní obsah

Protikorupční útvar si chce s poslanci poslechnout exšéfa armádní rozvědky

Právo, Jakub Troníček
Praha

Čtvrtečního uzavřeného jednání sněmovního branně-bezpečnostního výboru, na kterém má promluvit bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík o některých kontroverzních armádních zakázkách, se podle zjištění Práva chtějí zúčastnit i elitní detektivové protikorupční policie.

Článek

Ti se nyní zabývají kauzou spojenou s údajnou korupcí při nákupu terénních vozů Tatra pro českou armádu, do níž je zapleten i někdejší ministr obrany Martin Barták.

Krejčík už přitom na policii v souvislosti s aférou kolem tatrovek vypovídal, i přesto ale detektivové stejně jako státní zástupce, který má kauzu na starosti, oficiálně požádali i o možnost vyslechnout jeho výpověď před poslanci.

Mluvčí protikorupčního útvaru Roman Skřepek se k tomu odmítl jakkoliv vyjadřovat, zájem policie o účast na uzavřeném jednání výboru nicméně Právu potvrdil jeho šéf František Bublan (ČSSD).

Policie v parlamentu dosud neúřadovala

O tom, zda policisty a státního zástupce výbor na své jednání pustí, budou podle něho muset jeho členové rozhodnout hlasováním. „Osobně s tím problém nemám, ale uvidíme, jak se k tomu výbor postaví,“ řekl Právu Bublan.

Pokud detektivové skutečně do parlamentu ve čtvrtek přijdou, půjde o zcela nestandardní situaci. „Zatím se nic takového nestalo,“ poznamenal.

Dlouho očekávaného jednání se každopádně zúčastní kromě členů výboru také ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a také Krejčíkův nástupce v čele vojenských zpravodajců Ondřej Páleník.

Reklama

Výběr článků

Načítám