Hlavní obsah

Protiislámský sociolog Hampl chce vést Svobodné

Právo, Jan Martinek
Praha

Kontroverzní sociolog a publicista Petr Hampl ohlásil svou kandidaturu na předsedu Strany svobodných občanů. Hampl, který je řadovým členem strany, chce, aby pod jeho vedením strana nabrala zřetelně protiislámský a protiimigrační kurz, a spolupracovala s Blokem proti islámu, vedeným Martinem Konvičkou.

Foto: petrhampl.com

Petr Hampl

Článek

Této spolupráci se zatím svobodní vyhýbají. Podle Hampla dělají chybu, a proto vyzývá současného předsedu, europoslance Petra Macha.

„Svobodní nevyužili svých kontaktů s dalšími euroskeptickými stranami, nepoužili se od nich a nepodnikli kroky, které voliči právem očekávají od opoziční strany. Není čas na intelektuální debaty, není čas na utopické ideologie. Občané včetně prezidenta republiky žádají uzavření státních hranic, okamžité zastavení přijímání imigrantů, vypovězení špatných mezinárodních smluv a jasný odpor proti bruselskému diktátu,“ píše v prohlášení, které má Právo k dispozici.

Svobodní podle něj měli šanci vést národní odpor proti imigraci, ale zklamali. „Místo toho jejich vedení zaspalo, zmohlo se jen na nejasná a zbabělá prohlášení a předseda Mach dokonce podporuje lidi, kteří požadují otevření státních hranic, neřízenou imigraci a schvalují zřizování enkláv islámského práva v České republice,“ píše Hampl.

Volba vedení Svobodných proběhne v listopadu. Pokud by se Hampl stal předsedou, navázal by úzkou spolupráci s Blokem proti islámu.

„Jsem členem Svobodných i členem Bloku proti islámu. Svou kandidaturu na předsedu Svobodných beru jako krok k zahájení úzké spolupráci těchto subjektů včetně společné kandidátky do krajských i parlamentních voleb,“ napsal Hampl.

Hampl se nebojí ztráty liberálních hodnot

Spolupráce s Martinem Konvičkou, který před časem například mluvil o zbavení občanských práv lidí, co sympatizují s islámem, nebo o „koncentrácích pro muslimy,“ by podle Hampla Svobodné nezbavila liberálního étosu. „Naopak by se strana k liberálním kořenům vrátila. Jestliže to s ideou občanských svobod myslí vážně, není možné připustit scénář, že zemi do deseti, dvaceti let převezme islámská komunita, a nastolí jiný systém práva,“ řekl Hampl Právu.

„Je to scénář, který se reálně naplňuje. Současné vedení nejenže nedělá nic, tváří se, že tyto problémy neexistují, ale odmítá se sejít, odmítá o tom jednat. To je signálem, jak Svobodní berou vážně své členy, své voliče, svou zemi,“ uvedl pro Právo sociolog.

Mach se konkurence nebojí

Současný předseda Petr Mach mu vzkázal, že ze soupeře nemá strach. „Svobodní jsou politická strana, kde předsedu volí všichni členové, nejen delegáti. Bude to poprvé od vzniku strany v roce 2009, kdy evidentně bude víc kandidátů. Petr Hampl není jediný kandidát, vím minimálně o jednom dalším. Konkurence se nebojím a věřím, že Svobodní zachovají dosavadní ideové zakotvení, že zůstanou liberálně konzervativní stranou,“ řekl Právu Mach, který spolupráci s Konvičkovým sdružením už dříve odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám